Udruženje Poljaka u Crnoj Gori proslavilo 20 godina postojanja

"Udruženje je osnovano 2003. godine u Sutomoru od strane nekoliko desetina okupljenih Poljakinja koje je sudbina odlučila da dovede u Crnu Goru, tadašnju Jugoslaviju"
3339 pregleda 0 komentar(a)
Sa proslave, Foto: Udruženje Poljaka u Crnoj Gori
Sa proslave, Foto: Udruženje Poljaka u Crnoj Gori
Članovi Udruženja Poljaka u Crnoj Gori obilježili su dvije decenije svog postojanja. Događaju su prisustvovali državni podsekretar Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske Jaroslav Lindenberg sa suprugom, ambasador Republike Poljske u Crnoj Gori Andžej Papjež i poljski konzul Malgožata Lakota-Micker.
To je saopšteno iz Udruženja Poljaka u Crnoj Gori.
"Svečanosti su prisustvovali i direktor škole "Don Bosko" Marjan Camaj zajedno sa don Noš Gjolajem, kao i dugogodišnji saradnici profesori iz Bijelog Polja, Biljana Obradović, Mila Korać i Dušan Bugarin. U toj školi se već dugi niz godina održava kurs poljskog jezika", navodi se u saopštenju.
Predsjednica udruženja, Vanda Vujisić kazala je da je ovaj jubilej prilika da sumiraju njihov dvadesetogodišnji aktivni rad posvećen njegovanju svega što je poljsko, poljske kulture, tradicije, običaja, jezika, a prije svega poljskog identiteta u inostranstvu.
Sa proslave
Sa proslavefoto: Udruženje Poljaka u Crnoj Gori

"Za te zasluge pojedini članovi udruženja su odlikovani najvišim državnim odlikovanjima Poljske tokom zvanične posjete predsjedinka te zemlje Andžeja Dude 2021. godine u Crnoj Gori. Jubilej od 20 godina je ne samo povod za ponos, nego i obaveza da djelujemo još bolje i prihvatamo nove izazove u našem radu u cilju što bolje i sadržajnije promocije naše Poljske van njenh granica. U prilog tome stoje 24 broja časopisa na poljskom jeziku „Glas Polonije“, kursevi poljskog jezika za djecu i odrasle koji se od 2010. i 2014. godine održavaju u Bijelom Polju i Podgorici, ljetnje škole u Poljskoj za osnovce i studente, kulturni projekti sa Ambasadom Poljske, našom najvećom podrškom u ostvarivanju zamišljenih ideja", kazala je Vujisić.

Njena velika poljska porodica od tri pokoljenja, kako se navodi, koja broji 205 članova i sve vrijeme raste, mora da zna i da se sjeća odakle dolazi, gdje su njeni korijeni i kome pripada.

Sa proslave
Sa proslavefoto: Udruženje Poljaka u Crnoj Gori

Prema njenim riječima, budućnost Udruženja je na mladim članovima, jer njihove dosadašnje aktivnosti motivisali su prije svega poljski patriotizam, nostalgija, njegovanje maternjeg jezika i želja da budu „svoji među svojima“.

"Da li će naša djeca i unučad koji se nisu rodili u Poljskoj imati iste takve motive ili pak druge, ostaje da vidimo. Vjerujemo da će ime Poljske u prijateljskoj Crnoj Gori kao do sada sijati najsjajnim bijelo-crvenim bojama", dodala je Vujisić kojoj je, kako se navodi, ovom prilikom uručeno visoko državno odlikovanje Ministra vanjskih poslova Republike Poljske „Bene Merito“ "dodjeljivano poljskim državljanima za izuzetne zasluge u jačanju pozicije Poljske na međunarodnoj areni".
Udruženje Poljaka je na ruke predsjednice Vujisić dobilo, kako stoji u saopštenju, počasno odlikovanje ministra kulture i nacionalnog nasleđa Poljske „Zaslužni za poljsku kulturu“ koje je tom priikom uručio državni podsekretar ministarstva vanjskih poslova Poljske Jaroslav Lindenberg.
"Na adresu Udruženja pristigle su čestitke od nekadašnjih ambasadora Poljske u Crnoj Gori, istaknutih diplomata, ambasadorke Irene Tatžinjske, ambasadora Artura Dmohovskog i konzulke Agnješke Klase, koji su svojim sunarodnicima poželjeli uspjeh u daljem radu kreiranja dobrog imena Poljske van njenih granica i stvaranju novih mostova saradnje između Poljske i Crne Gore, kao što su oni to činili tokom svoje diplomatske misije. Kao posebno iznenađenje za kraj svečanosti priređen je nastup poljskg teatra Kambak iz Krakova koji je komedijom „Muž i žena“ poljskog komediografa Aleksandra Fredre na momenat publiku prenio u svijet Poljske XIX vijeka", dodaje se u saopštenju.
Događaj su podržale, navodi se, poljske partnerske firme Elzat, Inch i Edidruk.
"Udruženje je osnovano 2003. godine u Sutomoru od strane nekoliko desetina okupljenih Poljakinja koje je sudbina odlučila da dovede u Crnu Goru, tadašnju Jugoslaviju. Poljska zajednica broji oko 200 članova, često je nazivaju „emigracija srca“, jer je uglavnom čine Poljakinje koje su ostavile svoja srca u Crnoj Gori i postale izabranice ovdašnjih Crnogoraca, Srba, Hrvata i Muslimana. Većina njih već ima djecu i unuke, a sljedeće generacije poljske dijaspore rastu upravo ovdje", saopšteno je iz Udruženja Poljaka u Crnoj Gori.

Bonus video: