Podgorica dobija prvi senior park

Senior park će biti dio velike parkovske površine na više od četiri hiljade kvadrata, koja će se formirati u ulici Vlada Ćetkovića, u Bloku IX

15360 pregleda 13 komentar(a)
Foto: skupstina.podgorica.me
Foto: skupstina.podgorica.me

Podgorica će u narednom periodu, a na inicijativu predsjednice Skupštine Glavnog grada Jelene Borovinić Bojović, dobiti prvi senior park, namijenjen i u potpunosti prilagođen najstarijim sugrađanima, saopštio je taj lokalni parlament.

Kazali su da je, u razgovoru sa glavnom gradskom arhitekticom Duškom Mačić, sekretarom za planiranje prostora i održivi razvoj Miljanom Barovićem i direktorom „Zelenila” Petrom Krivokapićem, dogovoreno da senior park bude dio velike parkovske površine na više od četiri hiljade kvadrata, koja će se formirati u ulici Vlada Ćetkovića, u Bloku IX.

"Podgorica ima značajan broj parkova, od kojih je najveći dio prilagođen djeci ili rekreativcima. Imamo i zelene površine namijenjene kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima. Dosad se, međutim, kada je riječ o sadržajima u parkovima, nije dovoljno vodilo računa o potrebama naših sugrađana u trećem dobu. Vrijeme je da se to promijeni. Potrudićemo se da u narednom periodu naši seniori, za početak dobiju bar jedan zeleni kutak koji je uređen upravo u skladu sa njihovim potrebama", rekla je Borovinić Bojović.

Finansijska sredstva potrebna za uređenje zelene površine u Bloku IX biće planirana Budžetom Glavnog grada za 2024. godinu.

"Izgradnja posebnih parkova namijenjenih starijoj populaciji poslednjih godina praktikuje se u mnogim svjetskim gradovima. Ono što karakteriše ove parkove, pored staza za šetnju, klupa, šahovskih tabli i kutaka za piknik, jeste i postavljanje posebnih sprava prilagođenih vježbanju i održavanju fizičke kondicije u poznijim godinama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: