Ministarstvo prosvjete: Diploma je lažna, slučaj Pavličić proslijeđen tužilaštvu

Iz vladinog resora kazali Vijestima da su podnijeli krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv Pavličić

58104 pregleda 84 reakcija 55 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ministarstvo prosvjete, Foto: Ministarstvo prosvjete

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija saopštili su Vijestima da su i njihove službe utvrdile da je uvjerenje o završenim studijama Miljane Pavličić na Hemijskom fakultetu u Beogradu - falsifikat.

Iz tog resora konačno su danas odgovorili iz kog razloga njena diploma nije priznata prije 13 godina.

“Ministarstvu prosvjete i nauke obratila se Miljana Pavličić, 18. marta 2010. godine, zahtjevom za priznavanje inostrane obrazovne isprave stečene na Hemijskom fakultetu, Univerzitet u Beogradu, Republika Srbija. Uz predmetni zahtjev, imenovana je dostavila Uvjerenje o stečenom visokom obrazovanju, Uvjerenje o položenim ispitima, kao i dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi. Ministarstvo prosvjete se, aktom broj UPI 05-1/11-374 od 18. marta 2010. godine, obratilo Hemijskom fakultetu, Univerzitetu u Beogradu, za provjeru vjerodostojnosti predmetne obrazovne isprave. Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu, je aktom broj: 686/1 od 21. maja 2010. godine, obavijestio ovo Ministarstvo da predmetna obrazovna isprava nije vjerodostojna”, navodi se u odgovoru Ministarstva na pitanja “Vijesti”.

U ovom resoru tvrde da su, cijeneći odgovor Hemijskog fakulteta, protiv Miljane Pavličić podnijeli krivičnu prijavu ODT Podgorica, zbog sumnje da je, “u namjeri da lažnu i neistinitu ispravu upotrijebi kao pravu, imenovana izvršila krivično djelo falsifikovanja isprave iz člana 412 Krivičnog zakonika”.

Kazali su i da su kompletni spisi predmeta, nastali u predmetnoj stvari, dostavljeni uz krivičnu prijavu nadležnom tužiocu na dalje postupanje.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija nijesu precizirali kada je podnesena krivična prijava.

Bivša administracija Ministarstva, na čijem je čelu bio Miomir Vojinović, u odgovoru “Vijestima” od 12. maja ove godine tvrdila je da rješenje o priznanju obrazovne isprave Pavličić nije priznato.

Nakon upita o razlozima zbog kojih diploma nije nostrifikovana, iz Ministarstva su 15. juna tvrdili da se iz evidencije ne može utvrditi da li je zahtjev riješen i na koji način. Tada su pojasnili i da se “dokumentacija koja se dostavlja uz zahtjev za priznavanje inostrane obrazovne isprave čuva pet godina”.

Bonus video: