Božović „obezbijedio” Budvi još 700.000 eura

Dok se čeka odluka vijeća Višeg suda, politička kriza ne prestaje da drma opštinu Pritvoreni gradonačelnik potpisao devet ugovora sa investitorima o plaćanju komunalija, o sljedećim odlučuje vijeće Višeg suda

15656 pregleda 7 komentar(a)
Milo Božović, Foto: Boris Pejović
Milo Božović, Foto: Boris Pejović

Gradska kasa Budve punija je za još 700 hiljada eura, koliko iznosi vrijednost komunalija na ime ugovora koje je sredinom septembra u spuškom istražnom zatvoru pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović potpisao sa investitorima.

“Vijesti” su imale uvid u devet ugovora, od kojih je najviše novca uplatila budvanska kompanija “Mega promet”, koja je vlasnik lanca 11 supermarketa na području Budve, na ime gradnje druge faze velikog šoping mola na gradskoj zaobilaznici. Na račun Opštine Budva uplatila je u septembru 300 hiljada eura, koliko je uplatila i proljetos kada je započela prvu fazu gradnje jednospratnog velikog trgovačkog kompleksa.

Građevinski biznis izvor najvećih prihoda
Građevinski biznis izvor najvećih prihodafoto: Vuk Lajović

Ostali ugovori se uglavnom odnose na manje apartmanske vile i zgrade, kao i kuće.

To su ujedno i posljednji dokumenti koje je Božović potpisao u pritvoru, do kada je saglasnost da mu se službena dokumenta u pritvoru mogu unositi potpisivao uglavnom predsjednik Višeg suda Boris Savić. Odnedavno, saglasnost da li Božović može više potpisivati službena dokumenta u istražnom zatvoru, odlučivaće vijeće Višeg suda. Iz Opštine Budva su prošle sedmice dostavile vijeću na odlučivanje nekoliko službenih dokumenata, a među njima su i platne liste za zaposlene koji primaju plate iz budžeta.

Građevinski biznis je jedan od ključnih izvora prihoda za Budvu, jer se od milionskih priliva na ime komunalija u protekloj deceniji pored naplate poreza puni gradska kasa.

Božović je tokom juna, jula i avgusta takođe ovjeravao ugovore sa investitorima - potpisao je ukupno šest ugovora oko izmirivanja naknade za opremanje gradskog građevinskog zemljišta ukupne vrijednosti 320 hiljada eura.

Dok se čeka odluka vijeća Višeg suda, politička kriza još ne prestaje da drma Budvu, jer vladajuća koalicija, partije nekadašnjeg DF, ne mogu da se dogovore ko će biti potpredsjednik ni nakon dva sastanaka koji su održani u prethodna tri dana.

Odbornici su se prvo sastali u subotu veče, ali bez konkretnog dogovora, da bi se potom i preksinoć okupili, ali dogovora nije bilo. Iako u ovom političkom savezu nijesu željeli da daju saopštenje o ishodima sastanka, već samo da će sjednica Skupštine opštine biti održana u “zakonskom roku”, po svoj prilici, uputstva koje je dao prvi čovjek Budve nemaju više uticaja na kompletna odbornički saziv, njih 18, koji imaju apsolutnu većinu u parlamentu.

Čak je i član uže porodice pritvorenog gradonačelnika, kako je Vijestima iz više izvora potvrđeno, bio na sastanku, te odbornicima predočio da je Božović kao svoju zamjenicu predložio aktuelnu direktorku Vodovoda Jasnu Dokić, ali to nije naišlo na podršku većine. Kao što su i ranije “Vijesti” objavile, traži se izbor dva potpredsjednika, a ne jednog, te u tom slučaju Dokić bi mogla da dobije podršku u paketu sa drugim kandidatom.

Ovim se polako pokazuje da je Božović izgubio kontrolu nad svojim odborničkim klubom, te da njegovi predlozi se više bespogovorno ne usvajaju. Sinoć je na sastanku, čak predloženo i nekoliko imena za budućeg potpredsjednika.

Još ranije kao jedna od kandidaktinja za potpredsjednicu je i aktuelna šefica odborničkog kluba nekadašnjeg DF-a Marijana Božović, koja i zakazuje sastanke kako bi se usaglasili stavovi svih, te izašli sa jedinstvenim stavom.

Previranja unutar ovog vladajućeg bloka se i dalje nastavljaju. Čak je jedan od odbornika ponovio sinoć da treba da se izabere predsjednik Opštine, a ne da se biraju potpredsjednici.

Odbornici, nekoliko njih insistiraju da se što prije održi sjednica lokalnog parlamenta na kojoj bi kao prva tačka dnevnog reda bio rebalans, imajući u vidu da je dokument dobio saglasnost Ministarstva finansija, a iz Sekretarijata za finansije još ranije rečeno da je samo to nedostajalo da se odluka nađe pred odbornike.

Od izbora potpredsjednika zavisi da nekome Božoviće prenese ovlašćenje da potpisuje dokumenta, čime se više papiri iz Budve ne bi slali u Podgoricu, odnosno u Spuž na ovjeru, nego bi to Božovićev zamjenik radio u kabinetu u zgradi Opštine.

Očekuje se da predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović, nakon što odbornici tog političkog saveza napokon dogovore imena kandidata za dva potpredsjednička mjesta, zakaže sjednicu lokalnog parlamenta na čijem dnevnom redu bi se našao i prijeko potrebni rebalans, od čijeg donošenja zavisi dalje funkcionisanje gradske administracije - počev od isplata zarada, pa do investicija, preuzimanje Luke Budva od Opštine...

Bonus video: