Borba protiv siromaštva ostaje u fokusu zajedničkog rada Crne Gore i UNDP-a

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić se sastala sa predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterinom Paniklovom

2911 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Najavljena podrška Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na unaprjeđenju socijalne zaštite u Crnoj Gori od izuzetnog je značaja, posebno u dijelu podrške institucijama koje sprovode tu reformu, što je u fokusu aktivnosti resornog ministarstva, kazala je ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, koja se sastala sa predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterinom Paniklovom.

"Informacioni sistem socijalnog staranja je primjer dobre prakse u regionu i šire, tako da će pomoć UNDP-a u dijelu daljeg jačanja naših kapaciteta biti veoma važna“, kazala je ministarka.

Rekla je da će se intenzivna saradnja nastaviti i u narednom periodu kroz zajednički rad i navela da očekuje realizaciju značajnih projekata, među kojima je i reforma sistema procjene invaliditeta.

Paniklova je kazala, kako je saopštilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja, da će UNDP i u narednom periodu podržati taj resor u obezbjeđivanju što kvalitetnije socijalne zaštite u Crnoj Gori. Najavila je i nastavak kapitalnog projekta Vlade Crne Gore – "Informacioni sistem socijalnog staranja ISSS", poznat kao Socijalni karton, kojim je i započela sveobuhvatna reforma socijalne i dječje zaštite .

„Čvrsto vjerujemo da se značajan napredak može postići samo ukoliko nikog ne zapostavimo. Stoga, jačanjem kapaciteta na nacionalnom i lokalnom nivou za pružanje socijalnih usluga i modernizacijom zastarjelog i složenog sistema procjene invaliditeta, ostajemo posvećeni zaštiti ljudskih prava i podršci ranjivim grupama, uključujući osobe sa invaliditetom, mlade, starije osobe i žrtve rodno zasnovanog nasilja. Zalaganje UNDP-a u skladu je i sa procesom integracije Crne Gore u EU i ispunjenja globalne Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja“, istakla je Paniklova.

Bonus video: