Šćekić: Vlada će dati doprinos za stvaranje odgovarajućih uslova za život

Potpredsjednik Vlade i ambasador Kine razmijenili mišljenja o unapređenju saradnje

5404 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić sastao se danas sa ambasadorom Kine u Crnoj Gori Fan Kunom.

Iz Šćekićevog kabineta je saopšteno da je tom prilikom ukazao na probleme sa kojima se Crna Gora suočava u pogledu demografije, kretanja i seljenja stanovništva, posebno mladih sa sjevera prema centralnom dijelu Crne Gore, kao i ka inostranstvu, i "istakao prioritete sportske politike Crne Gore i mladih".

Sagovornici su se, dodaju iz ministarstva, složili da je popis "ogledalo demografije" i ekonomski pokazatelj realnog stanja kretanja stanovništva, kao i osnov za stvaranje kvalitetnih uslova za život, kako bi mladi "ostali u svojim sredinama i stvarali porodicu".

"Vlada Crne Gore će dati doprinos za stvaranje odgovarajućih uslova za život, ali u tom dijelu očekujemo i pomoć Fondova kroz organizacuje, kao i ambasada", istakao je Šćekić.

Razmijenili su, dodaje se, i mišljenja o unapređenju saradnje u relevantnim oblastima i mogućnost valorizacije kroz ključne aktivnosti kojima će se baviti resor demografije, mladih i sporta.

"S obzirom da prethodnom periodu nije zaključen nijedan zvaničan ugovor o saradnji u oblasti sporta i mladih, Šćekić je istakao da bi eventualno potpisivanje ovakvog sporazuma bilo od velikog značaja za dalje jačanje saradnje između ove dvije zemlje i izrazio zahvalnost na donacijama iz prethodnog perioda", dodaje se u saopštenju.

Ambasador Fan Kun je, kako se navodi, izrazio zahvalnost Šćekiću na susretu i ocijenio da ima mnogo prostora za razvoj u pogledu demografije gdje su razmijenili iskustva, ali i prostor za razvoj u resoru sporta i mladih, te i da bi potpisivanje memoranduma o saradnji bio sjajan povod za njeno intenziviranje i proširenje na oblast mladih, gdje "postoje veliki potencijali za razmjenu znanja i iskustava dvije države". Izrazio je zainteresovanost za povezivanje sportskih škola i organizivanje sportskih igara, kao planiranje zajedničkih aktivnosti i programa.

"Takođe je iskazao da vjeruje da će Vlada ostati pri stavu dosljednog poštovanja principa 'jedne Kine', što je za njih jako važno pitanje", saopštio je Šćekićev kabinet.

Konstatovano je da će se bilateralni odnosi između Crne Gore i Kine u budućnosti nastaviti i produbljuvati, te i da je Crna Gora opredijeljena ka EU, ali i da želi širiti dobre odnose sa svim državama, prvenstveno sa onim sa kojim gaji višegodišnja prijateljstva. "Iskazali su spremnost za sve vidove saradnje i dostizanje postavljenih ciljeva", zaključuje se.

Bonus video: