Falsifikat čeka pečat tužilaštva

Podgorički ODT formirao predmet tragom navoda iz istraživanja “Vijesti”, ministar zdravlja obećao “adekvatnu reakciju”, direktor Instituta zatražio provjeru dosijea svih zaposlenih. Bivša administracija Ministarstva prosvjete 12. maja i 15. juna ove godine prikrila činjenicu da ih je Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu još 2010. obavijestio da obrazovna isprava Miljane Pavličić nije vjerodostojna. Snežana Kaluđerović iz CGO upozorava da ovaj slučaj nije izolovan i da je odgovornost i na Institutu

47767 pregleda 123 reakcija 57 komentar(a)
Miljana Pavličić je pomoćnica direktora za kvalitet, Foto: IJZCG
Miljana Pavličić je pomoćnica direktora za kvalitet, Foto: IJZCG

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je juče predmet povodom informacije da je pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje Miljana Pavličić godinama radila na odgovornim pozicijama sa falsifikovanim uvjerenjem o završenom Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

To je “Vijestima” juče potvrdio rukovodilac ODT Podgorica Duško Milanović.

“Obavještavam Vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici tragom navoda iz pomenutog teksta formiran predmet i dat u rad postupajućem tužiocu”, piše u odgovoru.

Predmet dat u rad tužiocu: Milanović
Predmet dat u rad tužiocu: Milanovićfoto: Boris Pejović

“Vijesti” su juče objavile da Pavličić nikada nije završila Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, a da je dokumentacija na osnovu koje radi na rukovodećoj poziciji - falsifikat.

I Ministarstvo prosvjete podnijelo krivičnu prijavu

Nakon oprečnih odgovora Ministarstva prosvjete u prethodnom periodu, a u vezi sa nostrifikacijom diplome Pavličić, juče su iz resora Anđele Jakšić Stojanović odgovorili iz kog razloga njena diploma nije priznata prije 13 godina.

“Ministarstvu prosvjete i nauke obratila se Miljana Pavličić, 18. marta 2010. godine, zahtjevom za priznavanje inostrane obrazovne isprave stečene na Hemijskom fakultetu, Univerzitet u Beogradu, Republika Srbija. Uz predmetni zahtjev, imenovana je dostavila Uvjerenje o stečenom visokom obrazovanju, Uvjerenje o položenim ispitima, kao i dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi. Ministarstvo prosvjete se, aktom broj UPI 05-1/11-374 od 18. marta 2010. godine, obratilo Hemijskom fakultetu, Univerzitetu u Beogradu, za provjeru vjerodostojnosti predmetne obrazovne isprave. Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu, je aktom broj: 686/1 od 21. maja 2010. godine, obavijestio ovo Ministarstvo da predmetna obrazovna isprava nije vjerodostojna”, navodi se u odgovoru Ministarstva prosvjete na pitanja “Vijesti”.

U tom resoru tvrde da su, cijeneći odgovor Hemijskog fakulteta, protiv Miljane Pavličić podnijeli krivičnu prijavu ODT Podgorica, zbog sumnje da je, “u namjeri da lažnu i neistinitu ispravu upotrijebi kao pravu, imenovana izvršila krivično djelo falsifikovanja isprave iz člana 412 Krivičnog zakonika”.

Kazali su i da su kompletni spisi predmeta, nastali u predmetnoj stvari, dostavljeni uz krivičnu prijavu nadležnom tužiocu na dalje postupanje.

Iz Ministarstva prosvjete nijesu precizirali kada je podnesena krivična prijava.

Bivša administracija Ministarstva, na čijem je čelu bio Miomir Vojinović, u odgovoru “Vijestima” od 12. maja ove godine tvrdila je da rješenje o priznanju obrazovne isprave Pavličić nije priznato.

Nakon upita o razlozima zbog kojih diploma nije nostrifikovana, iz Ministarstva su 15. juna tvrdili da se iz evidencije ne može utvrditi da li je zahtjev riješen i na koji način. Tada su pojasnili i da se “dokumentacija koja se dostavlja uz zahtjev za priznavanje inostrane obrazovne isprave čuva pet godina”.

Šimun obećao adekvatnu reakciju

Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je juče “Vijestima” da će reakcija tog Vladinog resora biti adekvatna ako se potvrde novinski navodi o falsifikovanoj diplomi Pavličić.

“O informaciji da je gospođa Pavličić falsifikovala uvjerenje o završenim studijama Hemijskog fakulteta u Beogradu sam upoznat upravo iz novina jutros. Ministarstvo zdravlja preduzelo je sve što je u njegovoj nadležnosti. Odnosno, već je pokrenulo procedure prema nadležnim institucijama da se taj slučaj adekvatno analizira i ispita”, istakao je Šimun.

Vojislav Šimun
foto: Nikola Saveljić

On je obećao da će Ministarstvo tokom postupka rješavanja ovog procesa, koji će rezultirati adekvatnim mjerama, sarađivati sa još institucija i da će biti uključeno Ministarstvo prosvjete.

“Očekujem da će ishod biti adekvatno lociranje navedenog propusta, naravno ukoliko se novinski navodi potvrde. Budite uvjereni da će reakcija Ministarstva zdravlja biti adekvatna”, poručio je Šimun.

Institut provjerava slučaj i sve diplome

Iz Instituta za javno zdravlje juče je saopšteno da će pravni tim te ustanove po naredbi direktora Igora Galića provjeriti navode medija po pitanju sporne diplome pomoćnice direktora, shodno procedurama.

“Odmah po dobijanju rezultata izvijestićemo nadležne institucije i javnost. Kako Miljana Pavličić trenutno ne radi jer je na porodiljskom odsustvu od 06.09.2023. godine, poštovaćemo pravilo da nije kriva dok se sudskim putem ne dokaže suprotno. Ljubazno molimo javnost da se daljim ispitivanjima ove teme bave institucije koje su za to nadležne. Kako bi se spriječile eventualne nepravilnosti i kod ostalih zaposlenih, direktor Instituta zatražio je provjeru dosijea svih zaspolenih u Institutu u skladu sa zakonom”, piše u nepotpisanom saopštenju Instituta.

U toj zdravstvenoj ustanovi su ranije ignorisali pitanja u vezi sa obrazovnim ispravama Pavličić.

CGO: Slučaj nije izolovana pojava, odgovorni Institut i Ministarstvo

Snežana Kaluđerović iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) kazala je da ih ovakav slučaj u toj nevladinoj organizaciji nije iznenadio jer se ne radi o izolovanoj pojavi.

Snežana Kaluđerović
Snežana Kaluđerovićfoto: CGO

“U konkretnom slučaju, obaveza Instituta za javno zdravlje bila je da prilikom prijema u radni odnos, utvrdi ispunjenost uslova za lice koje zapošljava i odgovornost za taj propust je nesporno na Institutu. Takođe, i na osnovu podataka iz radne knjižice može se utvrditi posljednji nivo obrazovanja za lice koje se zapošljava na određeno radno mjesto, a imajući u vidu da Zavod za zapošljavanje prilikom popunjavanja radne knjižice u istu unosi podatke o zanimanju na osnovu diplome nivoa obrazovanja ukoliko je diploma stečena u Crnoj Gori, odnosno na osnovu ENIC rješenja o priznavanju, i sve tako posebno za svaki novostečeni nivo. Znači, radno mjesto na koje se lice prima zahtijeva određene kriterijume koje lice treba da zadovolji, poput diplome o završenoj stručnoj spremi za koju se prima na rad i koja je unesena u radnu knjižicu. Ukoliko je lice diplomiralo u nekoj od ustanova obrazovanja izvan Crne Gore i laiku je jasno da takva diploma mora biti priznata od ENIC-a da bi se to lice zaposlilo na crnogorskom tržištu rada. Naime, ENIC je nadležan za priznavanje inostrane obrazovne isprave i izjednačavanje kvalifikacija, i izostanak rješenja ENIC-a bi već morao biti znak upozorenja”, kazala je Kaluđerović.

Ona je istakla da posebno brine što se slučaj dešava u zdravstvenoj ustanovi.

“Dodatno je problematično i što je bila i predsjednica Komisije za akreditaciju zdravstvenih ustanova, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, pa je tu i odgovornost Ministarstva zdravlja u dijelu valjane provjere referenci lica u ovako važnim tijelima, umjesto što imamo trend imenovanja po nepotističkim i partijskim vezama”, poručila je Kaluđerović.

Ona je podsjetila da smo “skoro bili i svjedoci imenovanja takozvanog ‘dipl. ing.’ na sjednici 43 Vlade u Upravni odbor preduzeća ‘Project Consulting’, kada je i tadašnja ministarka nauke napomenula da je to lice student, a ne diplomirani inženjer.

“Kad su se te stvari dešavale na tom nivou i to otvoreno uz podršku najviših državnih funkcionera, možemo samo zamisliti što je bilo po takozvanoj ‘dubini’”, ocijenila je Kaluđerović.

Bonus video: