IJZ: U više opština besplatna akciju savjetovanja i testiranja na HIV i hepatitise

Kako se navodi, tema ovogodišnje akcije je „Stigma i diskriminacija su prepreke testiranju. Možete pomoći da se to promijeni!“

4544 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje (IJZ), tokom naredne sedmice, u više crnogorskih opština organizovaće besplatnu akciju savjetovanja i testiranja na HIV i hepatitise.

Iz IJZ su rekli da se iduće sedmice u Evropi obilježava nedjelja testiranja na HIV i hepatitise.

Navodi se da se IJZ i ove godine pridružuje organizacijama, institucijama i ključnim liderima širom Evrope u obilježavanju te inicijative.

„Cilj obilježavanja Evropske nedjelje testiranja je podizanje svijesti o značaju testiranja i ranog otkrivanja bolesti, kao i ukazivanje na značaj obezbjeđivanja veće pristupačnosti testiranja onima koji su u povećanom riziku od ovih infekcija“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, tema ovogodišnje akcije je „Stigma i diskriminacija su prepreke testiranju. Možete pomoći da se to promijeni!“.

Dodaje se da je cilj, osim povećanja svijesti o korisnosti testiranja, isticanje značaja integrisanog pristupa testiranju (integrisano testiranje na HIV, hepatitis B, hepatitis C i druge polno prenosive infekcije).

„U cilju obilježavanja ove akcije, IJZ, zajedno sa mrežom Savjetovališta za HIV u domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Herceg Novi, priprema nedjeljnu akciju savjetovanja i testiranja na HIV i hepatitise“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se akcija testiranja u IJZ sprovoditi od ponedjeljka do nedjelje u prostorijama Savjetovališta za HIV, od osam do 20 sati.

Iz IJZ su rekli da je testiranje na HIV, hepatitis B i hepatitis C, besplatno i da nije potreban uput.

„Koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta“, rekli su iz IJZ.

Oni su naveli da Evropska nedjelja testiranja na HIV potiče od inicijative „HIV in Europe“ i sprovodi se od 2013. godine, a od 2015. godine je proširena i na hepatitise.

„Inicijativa obezbjeđuje platformu za razmjenu aktivnosti na polju unapređenja rane dijagnostike i terapije HIV-a i hepatitisa u evropskom regionu“, kaže se u saopštenju.

Evropsku nedjelju testiranja su podržale brojne međunarodne organizacije (UNAIDS, European AIDS Clinical Society, AIDS Action Europe, European Liver Patients Association, World Hepatitis Aliance i druge), a tokom svake godine u akciji učestvuje nekoliko stotina organizacija iz većine zemalja evropskog regiona.

Iz IJZ su naveli da su ključne poruke za opštu populaciju da je bolje saznati svoj HIV / hepatitis status što ranije.

Kako se dodaje, rano započinjanje liječenja sprečava razvoj zdravstvenih komplikacija, poboljšava kvalitet života, produžava očekivano trajanje života, a kod infekcije hepatitisom C može dovesti i do izlječenja.

Ključne poruke su i da liječenje smanjuje mogućnost prenosa infekcija na neinficirane osobe, i da se hepatitis B infekcija može prevenirati vakcinacijom protiv hepatitisa B.

Pojašnjava se da prilikom testiranja na HIV / hepatitis, zdravstveni radnici poštuju etički kodeks koji sačinjavaju: pristanak na testiranje, povjerljivost, korektno savjetovanje uz saopštavanje rezultata testa i upućivanje na liječenje uz promociju zaštite ljudskih prava osoba koje su inficirane HIV-om i hepatitisom.

Bonus video: