Perović: Donosioci odluka da imaju jasan stav protiv korupcije i da rade na snaženju integriteta institucija

„Izgradnja i uspostavljanje djelotvorne etičke infrastrukture, na normativnom i institucionalnom planu, a zatim i njeno poštovanje i usvajanje od strane onih koji odlučuju u ime zajednice, čine temelj povjerenja građana u državnu upravu“, rekla je direktorica ASK-a

6438 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Perović, Foto: Boris Pejović
Perović, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) je, povodom početka rada novog saziva Skupštine i formiranja Vlade, pozvala donosioce odluka da imaju jasan stav protiv korupcije, da rade na snaženju integriteta institucija, kao i na promociji i učvršćivanju sistema vladavine prava.

Direktorica ASK-a Jelena Perović podsjetila je da su načela pravilnog upravljanja javnim poslovima i javnom imovinom, kao i potreba zaštite integriteta i njegovanja kulture odbacivanja korupcije, neizostavni dio Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije, čiji potpisnik je i Crna Gora.

„Izgradnja i uspostavljanje djelotvorne etičke infrastrukture, na normativnom i institucionalnom planu, a zatim i njeno poštovanje i usvajanje od strane onih koji odlučuju u ime zajednice, čine temelj povjerenja građana u državnu upravu. Temelj, čiji značaj je naglašen u periodu političkih previranja, kriza institucija i usporavanja procesa pridruživanja evropskoj porodici naroda“, istakla je Perović, kako prenosi PR Centar.

Ukazala je da je važno da donosioci odluka imaju jasan stav protiv korupcije na tragu principa za unapređenje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u zemljama kandidatima za pristupanje Evropskoj uniji.

„Na kraju, a podjednako važno, da zakonitim i etičnim postupanjem daju lični primjer i doprinesu razvijanju ambijenta u kome je nulta stopa tolerancije na korupciju. U Agenciji će imati pouzdanog partnera, spremnog da, primjenom najviših međunarodnih standarda, iznese svoj dio tereta u jačanju instrumenata pravne države i procesu evropskih integracija“, rekla je Perović.

Bonus video: