Šćekić: Novi studentski domovi su prioritet

Ministar razgovarao sa predstavnicima Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore

4976 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Izgradnja novih studentskih domova je prioritet, kazao je potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić i naveo da će se zalagati da u budžetu za narednu godinu bude oredijeljen novac za dodatne domove.

Kako je saopšteno iz Vlade, Šćekić je povodom 17. novembra - Međunarodnog dana studenata razgovarao sa predstavnicima Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG).

“Šćekić izrazio zadovoljstvo što ima priliku da ih ugosti na Dan studenata i uvjerio da će u saradnji sa ostalim nadležnim ministarstvima i institucijama učiniti maksimalno zalaganje da se u budžetu za narednu godinu opredijele sredstva za izgradnju dodatnih studenstskih domova”, kaže se u saopštenju.

On je istakao da će učiniti sve kako bi se položaj studenata izdigao na visočiji nivo i kako bi bili stvoreni kvalitetniji uslovi za studiranje.

Kako je rekao, spreman je da zajedno sa predstavnicima SPUCG ponovo organizuje radni sastanak u širem formatu, kako bi kroz zajedničke sugestije i ideje došli do adekvatnih zakonskih rješenja, a na obostrano zadovoljstvo.

Predstavnici SPUCG su, kako se navodi, predočili probleme sa kojima se suočavaju u kontinuitetu, a posebno problem usljed nedostatka smještajnog kapaciteta u studentskim domovima i pored ispunjavanja svih uslova prilikom apliciranja.

Oni su predstavili potencijalne metode za rješavanje tog problema, kao i planove za unapređenje položaja studenata u svim segmentima moguće zastupljenosti.

Predsjednik SPUCG Andrej Vukčević predstavio je očekivanja studenata u pravcu poboljšanja njihovog statusa i funkcionisanja, a najviše interesovanja, kako je saopšteno, pokazano je za pitanja koja se tiču izgradnje novih domova za studente.

Vukčević je, govoreći o Strategiji o mladima, kazao da bi Studenstski parlament trebalo da bude više zastupljen.

Na sastanku je razgovarano o pitanjima koja se tiču izgradnje novih domova za studente i prostora na kojima bi se mogli naći uz pomoć Univerziteta Crne Gore, kao i o renoviranju postojećih domova.

Razgovarano je i o izmjenama i dopunama Zakona o mladima, omladinskim organizacijama u okviru fakulteta, povremenim poslovima za studente, boljem načinu zaposlenja kroz program Stručnog osposobljavanja nakon završenog fakulteta i dodatnom organizovanju i mogućnosti studentskog sporta.

Bonus video: