Inspekcija rada u IJZ zbog slučaja lažne diplome: Pavličić se predstavljala i kao magistar biohemije

Nakon pisanja “Vijesti” i Uprava za inspekcijske poslove, čija je pomoćnica direktora donedavno bila majka Miljane Pavličić, pokrenula nadzor po službenoj dužnosti

57456 pregleda 402 reakcija 77 komentar(a)
Pavličić je pomoćnica direktora Galića za kvalitet u IJZ, Foto: Institut za javno zdravlje
Pavličić je pomoćnica direktora Galića za kvalitet u IJZ, Foto: Institut za javno zdravlje

Inspekcija rada juče je pokrenula postupak nadzora u vezi sa zaposlenjem Miljane Pavličić u Institutu za javno zdravlje (IJZ).

Kako je saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, kontrola je pokrenuta po službenoj dužnosti, a na osnovu navoda objavljenih u “Vijestima” da je Pavličić godinama radila na rukovodećim pozicijama sa uvjerenjem o završenim studijama na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koje je falsifikovano.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović, “Vijestima” su juče kazali da je krivična prijava u slučaju Pavličić podnijeta 21. avgusta 2013. godine.

“Kompletni spisi predmeta i dalje se nalaze u državnom tužilaštvu”, saopštili su iz Ministarstva. Tim resorom 2013. godine rukovodio je Slavoljub Stijepović.

Prethodno Ministarstvo prosvjete, kojim je rukovodio Miomir Vojinović, tvrdilo je u odgovoru “Vijestima” iz juna ove godine da se iz evidencije ne može utvrditi da li je rješenje o nostrifikaciji diplome Pavličić uopšte izdato.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici Duško Milanović prije dva dana rekao je da je nakon teksta “Vijesti” formiran predmet o tom slučaju i dat u rad postupajućem tužiocu.

Višemjesečno istraživanje “Vijesti” i Sindikata doktora medicine (SDM) pokazalo je da Pavlićić nikada nije završila Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, a da je dokumentacija na osnovu koje radi na rukovodećoj poziciji falsifikat.

Pavličić sa falsifikovanim obrazovnim ispravama godinama radi na odgovornim poslovima u jednoj od najvažnijih zdravstvenih ustanova u državi.

Ona je ćerka bivše dugogodišnje glavne zdravstveno-sanitarne inspektorke Višnje Orban.

Iako Pavličić u zvaničnim odgovorima tvrdi da poslodavac - Institut za javno zdravlje posjeduje sve dokaze o njenim kvalifikacijama u personalnom dosijeu, validnost te dokumentacije osporio je Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, kako “Vijestima” ove godine, tako i Ministarstvu prosvjete prije duže od deceniju.

“Ministarstvu prosvjete i nauke obratila se Miljana Pavličić, 18. marta 2010. godine, zahtjevom za priznavanje inostrane obrazovne isprave stečene na Hemijskom fakultetu, Univerzitet u Beogradu, Republika Srbija. Uz predmetni zahtjev, imenovana je dostavila Uvjerenje o stečenom visokom obrazovanju, Uvjerenje o položenim ispitima, kao i dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi. Ministarstvo prosvjete se, aktom broj UPI 05-1/11-374 od 18. marta 2010. godine, obratilo Hemijskom fakultetu, Univerzitetu u Beogradu, za provjeru vjerodostojnosti predmetne obrazovne isprave. Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu, je aktom broj: 686/1 od 21. maja 2010. godine, obavijestio ovo Ministarstvo da predmetna obrazovna isprava nije vjerodostojna”, navodi se u odgovoru Ministarstva prosvjete na pitanja “Vijesti” od prije dva dana.

Predstavljala se i kao magistar, učestvovala na važnim projektima

Pavličić je, prema javno dostupnoj dokumentaciji, godinama obavljala važne poslove u Institutu za javno zdravlje, a bila je i predsjednica Komisije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Ministarstva zdravlja.

Tokom ove godine bila je i članica Komisije koja je obavljala intervjue sa kandidatima koji su se javljali na oglase za zaposlenje u toj ustanovi i učestvovala u ocjeni njihovih kompetencija.

Tokom prošle godine učestvovala je na projektu “Conduct training for case investigators and contact trasers to strenghten capacities for COVID 19 survelliance”. Na tom projektu, a po osnovu ugovora o dopunskom radu, kao član stručnog tima tokom devet mjeseci zaradila je dodatnih oko 4.300 eura.

Pavličić se čak predstavljala kao magistar biohemije u biografiji, kao panelista na događaju u organizaciji Centara za izvrsnost, inicijative Evropske unije.

“Vijesti” su juče pitale Institut za javno zdravlje od kada se Pavličić nalazi u platnom razredu koji se odnosi na visoko obrazovanje, koliko ugovora je imala po osnovu ugovora o dopunskom radu, da li je Pavličić bila i odlučivala u Komisiji koja je kontrolisala ispunjenost uslova kandidata za zaposlenje, ali na ta pitanja nije odgovoreno.

“ODT u Podgorici formiralo je juče predmet povodom informacije koja je objavljena u ND ‘Vijesti’ vezano za pomoćnicu direktora Miljanu Pavličić. U skladu sa navedenim Institut za javno zdravlje će koordinisati dalje aktivnosti sa državnim organima prema zakonskim okvirima. U procesu koji je pred nama poštovaćemo pravni postupak, te molimo i medije da postupe u skladu sa tim do okončanja postupka”, piše u odgovoru.

Da li se alarm u IJZ upalio kasno?

Direktor IJZ Igor Galić nije juče odgovorio kako pitanja “Vijesti” od prije nekoliko mjeseci nijesu bila alarm da provjeri radni dosije pomoćnice, ali i zahtjev za SPI preko Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), kada su toj NVO dostavili samo uvjerenje, ali ne i kopiju diplome, kako je traženo.

Nije odgovorio ni da li osjeća komandnu i moralnu odgovornost zbog ovog slučaja i da li će eventualno podnijeti ostavku.

Ni iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovorili da li će tražiti odgovornost direktora i na koji način građani mogu da očekuju da Pavličić vrati novac koji je prihodovala na osnovu falsifikata obrazovne isprave, imajući u vidu da je na osnovu navodno završenog fakulteta primala i veću zaradu, imala članstvo u raznim komisijama i radila na prekograničnim projektima.

Galić je juče, gostujući na RTCG, kazao da treba da odgovara svako ko učini neki prekršaj, uključujući i njegovu, ukoliko postoji.

“Svakako da smo sproveli ono što je u našoj nadležnosti, svakako da raduje učestvovanje medija, NVO-a. To je pravi put kako državu možemo da postavimo na prave noge, da stignemo do zajedničkog cilja. A to su evropske integracije”, kazao je on.

“Vijesti” su na početku mandata Galića pisale i da ga je Vlada sredinom decembra 2020. godine imenovala za direktora IJZ, iako nije ispunjavao uslove za tu funkciju predviđene tada važećim pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. Prema tada važećim pravilima, koja su vrlo brzo promijenjena upravo zbog Galića, direktor IJZ morao je da ima akademsku titulu magistra ili doktora nauka.

Pavličić je zaposlena u Institutu 2010. godine, kao pripravnica, za vrijeme mandata direktora Bobana Mugoše. U njegovom mandatu radila bila je i analitičarka koja se bavila određivanjem parametara kvaliteta u namirnicama, a od 2018. godine je i odgovorna osoba za standard ISO 17025 u IJZ.

Bonus video: