Slijedite svoj instinkt i budite otvoreni za neočekivane prilike

Žene liderke i izazovi sa kojima se suočavaju su tema ekskluzivnog magazina Biznis liderke. Danas predstavljamo Aidu Ramusović

2016 pregleda 67 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Aida Ramusović
Foto: Aida Ramusović

Balans između pažljivog planiranja i otvorenosti prema novim iskustvima predstavlja ključ uspjeha i ispunjenja u karijeri

Aida Ramusović je bila na visokim rukovodećim pozicijama u redakcijama, strateškom planiranju i istraživanju u raznim kreativnim, digitalnim i multidisciplinarnim agencijama i konsultantskim kućama. Trenutno radi kao nezavisni konsultant za istraživanje i strategiju, sarađujući sa vrhunskim klijentima sa različitih lokacija, timova i projekata.

Tokom svoje karijere, imala je priliku da radi sa renomiranim organizacijama i ostvarim značajan uticaj. Kao partner i glavni istraživač u kompaniji Material Partners, LLC u Cincinnatiju, OH, bila je odgovorna za provođenje mjerodavnih podataka i istraživanja prikupljanja poslovne inteligencije, doprinoseći informiranom donošenju odluka.

Obrazovanje Aide Ramusović uključuje magisterij društvene politike i strateškog usmjerenja održivog prostornog razvoja na Univerzitetu u Bolonji, u Italiji. Magistrirala je komunikacije i medije na Univerzitetu u Firenci i diplomirala engleski jezik i književnost na Univerzitetu u Crnoj Gori.

Školovali ste se u Crnoj Gori, Italiji i USA. Možete li nam detaljnije objasniti koja znanja i vještine stečene u svakoj od ovih zemalja najviše cijenite i smatrate važnim za karijeru koju sada gradite?

Kad putujemo, svaka zemlja nas oblikuje na svoj jedinstven način, i sa ponosom mogu reći da su sve tri zemlje, koje i sa ove vremenske distance zovem dom, ostavile neizbrisiv trag.

Svoje obrazovno putovanje počela sam u pitoresknoj Crnoj Gori. Ti dani su oblikovali moja osnovna načela koja danas smatram temeljem svog kritičkog i kreativnog razmišljanja. S ove vremenske distance, prepoznajem da su te godine bile više nego samo školovanje, bile su odraz otpornosti. Jer godine provedene u nemirima bivše Jugoslavije, u tadašnjem Nikšiću, iako prožete bolom, naučile su me vrijednosti istrajnosti i snage duha.

Moje putovanje me zatim odvelo do Italije, zemlje umjetnosti i kulture. Tamo sam se posvetila medijima i komunikaciji, a kasnije održivom razvoju. Italija mi je otvorila vrata prema novim konceptima, novim horizontima, i podstakla me da duboko razmislim o načinima na koje komunikacija utiče na naše društvo. Kako, pitam se često, možemo koristiti te alate da izgradimo bolju budućnost kroz održive prakse?

I dok Amerika nikada nije bila na mom radaru, život ima čudne načine da nas odvede tamo gdje nikada nismo očekivali da ćemo biti. Tako sam se našla preko okeana, usred američkog akademskog svijeta. To novo poglavlje mi je predstavilo nove tehnologije i inovativne pristupe, učeći me važnosti razmišljanja “izvan kutije”.

Znate, smjelost da se napusti poznato i zakorači u nepoznato, zahtijeva veliku unutrašnju snagu. Ali, isto tako vjerujem da je mijenjanje tokova karijere tokom radnog vijeka ne samo korisno, već i neophodno. To nam pruža priliku da se razvijamo, učimo nove stvari, upoznajemo različite ljude i kulture, i najvažnije, da se neprestano ponovno otkrivamo.

Aida Ramusović
foto: Aida Ramusović

Radili ste različite poslove - bili ste TV zvijezda u Crnoj Gori, uređivali i vodili najgledaniju informativnu emisiju u Crnoj Gori. Danas se bavite potpuno drugačijim poslom i na vas nije usmjerena pažnja javnosti, već vaših direktnih klijenata. Koliko je vama bilo teško odreći se popularnosti i javnih nastupa? Od nacionalne zvijezde u maloj zemlji postali ste stručnjakinja za marketing i CSR u USA?

Ako dopustite da podijelim s vama još jedan dio svog putovanja, željela bih da naglasim koliko je fascinantno to kako život vodi svaku osobu kroz različite faze i uloge. Sjećam se dana kada sam radila za Televiziju Vijesti. Bilo je zaista čarobno biti dio tog značajnog tima, da ne govorim o trajnim prijateljstvima iz tog perioda. Biti dio nacionalne svijesti i nositi težinu odgovornosti koja dolazi s uređivanjem najgledanije informativne emisije bio je prosto divan izazov.

Međutim, kad je život pozvao na promjenu, nisam zaista imala izbor. Preseljenje u SAD i uranjanje u potpuno drugačiju karijeru bilo je ispunjeno mješavinom straha, uzbuđenja i nade. Na početku, osjećala sam se izgubljeno, kao da je nestala moja svrha postojanja. Ipak, vrijeme je učitelj svega. Shvatila sam da je prava vrijednost karijere ne u aplauzima i reflektorima, već u dubokom zadovoljstvu da radite nešto što ima stvaran uticaj i značaj. I dok moj rad sada možda nije u prvom planu javnosti, ipak pruža prilike koje su jednako, ako ne i više, ispunjavajuće.

U svom radu s kompanijama stavljam naglasak na transparentnost, autentičnost i strateško razmišljanje. Pomažem im da jasno artikulišu svoje misije, vizije i vrijednosti kako bi mogli efikasno da komuniciraju sa svojim ciljnim grupama. Posebno se fokusiram na oblast ESG-a (Environmental, Social, and Governance), gdje pomažem kompanijama da komuniciraju svoje ciljeve vezane za održivost, društvenu odgovornost i upravljanje. U današnjem svijetu, gdje potrošači i dioničari sve više traže od kompanija da preuzmu odgovornost za svoj uticaj na svijet, jasna ESG strategija i komunikacija postaju ključni. Moj pristup je holistički, razmatrajući sve aspekte poslovanja kako bi mogli da naprave najveći pozitivan uticaj.

Govoreći o mijenjanju karijere, vjerujem da je to esencijalni korak u ličnom i profesionalnom razvoju svake osobe. Život je dinamičan, a tako bi trebalo da bude i naše profesionalno putovanje. Preispitivanje, učenje i adaptacija ključni su za naš ukupni rast.

I na kraju, koliko god bilo važno da imate jasan plan, važno je i dopustiti sebi da slijedite svoj instinkt i da budete otvoreni za neočekivane prilike. Često su upravo te neočekivane prilike one koje nas najviše oblikuju i usmjeravaju prema putu koji zaista treba da slijedimo. Balans između pažljivog planiranja i otvorenosti prema novim iskustvima, za mene, predstavlja ključ uspjeha i ispunjenja u karijeri.

Iza Vas je i jedna snažna i teška privatna borba koja je, takođe, uticala na Vaš životni put. Čini se jedini momenat u novijoj istoriji kad su se građanke i građani Crne Gore zdušno ujedinili bio je prvi crnogorski Teleton - akcija za Selenu. Selena, nažalost, više nije među nama, ali Vaša borba za kćerkin život i zdravlje ostaće upamćena u javnosti. Nikada niste javno, u nekom intervjuu, pričali o tome. Da li je proteklo dovoljno vremena da nam majka Aida ispriča priču o tome na koje Vas je “znakove pored puta” život usmjerio?

Kada gubite dijete, riječi nikada ne mogu u potpunosti izraziti tu bol, tugu i prazninu. Selena je bila moja radost, moj svijet, i njena borba je bila naša borba. Cijela Crna Gora je stala uz nas tokom tog perioda, i zahvalna sam za svu ljubav i podršku koju smo osjetili. Teleton za Selenu nije bio samo akcija za moju ćerku. Bio je to trenutak kad se cijela nacija ujedinila, pokazujući da su suosjećanje i solidarnost još uvijek prisutni čak i u najtežim trenucima.

Prošlo je tri godine, ali bol od gubitka nikada ne prestaje. Živim svaki dan s osjećajem da mi pola srca nedostaje, ali istovremeno se trudim da pronađem snagu u uspomenama koje sam stekla sa Selenom i u životu koji nastavljam sa njom duboko u meni.

“Znakovi pored puta” na koje me život usmjerio su brojni. Naučila sam da cijenim svaki trenutak, da se borim za ono što je važno, i da pronađem smisao čak i u najtežim situacijama. Selena mi je, na svoj način, pokazala put. Put snage, hrabrosti i bezuslovne ljubavi.

Dok nikada neću zaboraviti bol tog perioda, zahvalna sam na vremenu koje smo imale zajedno i na ljubavi koju smo dijelile. I dok nastavljam sa svojim životom, Selena će uvijek biti dio mene, usmjeravajući me da budem najbolja verzija sebe za svoju drugu kćerku, Niku, i sve koji me okružuju.

Kako desetogodisnjoj Niki objašnjavate ulogu žene u savremenom svijetu? Šta joj kažete o položaju žene na Balkanu i o tome koliko je teško biti liderka u Crnoj Gori, gdje ste i Vi rodjeni? Podijelite sa nama makar fragmente Vaše priče za nju u kojoj upoređujete USA i Crnu Goru - status žena u društvu!

Nije uvijek lako razgovarati sa desetogodišnjom ćerkom o ulozi žene u savremenom svijetu. Ipak, trudim se da joj prenesem prave vrijednosti i osnažim je da bude ponosna na svoje nasljeđe, kao i da shvati prilike koje joj život u Americi pruža.

Objašnjavam joj da je žena snažno, nezavisno i sposobno biće. Živeći u Americi, ima priliku da vidi mnoge žene na pozicijama moći, bilo da je riječ o poslovnom svijetu, umjetnosti, nauci ili politici. Ističem da, iako USA ima svoje izazove, ženama je omogućeno veće učešće u kreiranju promjena.

Govoreći o Balkanu, i posebno o Crnoj Gori, želim da shvati korijene iz kojih dolazi. Pričam joj o hrabrim ženama Crne Gore koje su kroz vjekove ostavljale trag, bilo u porodičnom okruženju ili branjenju svoje domovine. Takođe joj prenosim da je položaj žena na Balkanu često izazovan. Liderstvo žena u Crnoj Gori i dalje nailazi na prepreke, gdje tradicionalna očekivanja i patrijarhalna struktura društva ponekad mogu postaviti granice. Naglašavam, ipak, da crnogorske žene nisu odustajale i da stalno postavljaju nove standarde.

Nika treba da razumije da njen svijet predstavlja mješavinu oba ova iskustva. Želim da iz oba izvuče najbolje - ponos i snagu crnogorskih žena, ali i mogućnosti koje pruža američko društvo. Nadam se da će, kako bude rasla, nastaviti da gradi mostove između ovih kultura i zalagati se za prava i prilike žena gdje god se našla.

Bonus video: