IJZ: Obezbijediti efikasne mjere zaštite zdravlja djece i mladih

Iz Instituta su rekli da je veoma važno da se čuje i uvaži glas mladih o pitanjima koja su značajna za njihovu budućnost, od klime do mentalnog zdravlja, obrazovanja, diskriminacije, nasilja

1869 pregleda 0 komentar(a)
Svjetski dan djeteta, Foto: Institut za javno zdravlje
Svjetski dan djeteta, Foto: Institut za javno zdravlje

Zadatak cijele zajednice, a prvenstveno zdravstvenog sistema, je da se obezbijede efikasne i kompetentne mjere zaštite zdravlja djece i mladih, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) povodom Svjetskog dana djeteta.

Iz IJZ-a su naveli da je ovogodišnja tema obilježavanja dana djeteta - „Ista prava za svako dijete“.

„Ona podstiče javnost da se zalaže za promovisanje dječjih prava, kako bi se obezbjedila bolja i uspješnija budućnost svakog djeteta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se aktivnostima na globalnom nivou, koje se odnose na obilježavanje tog datuma, podržavaju djeca i mladi da budu zagovornici svojih prava i kreatori rješenja problema 21. vijeka.

Iz IJZ-a su kazali da u svijetu živi 1,8 milijardi mladih, koji čine četvrtinu svjetske populacije, kao i da samim tim imaju ogroman potencijal da doprinesu društvenom, političkom i ekonomskom razvoju.

„Oni su odlični partneri i pokretači promjena“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ- a su rekli da je veoma važno da se čuje i uvaži glas mladih o pitanjima koja su značajna za njihovu budućnost, od klime do mentalnog zdravlja, obrazovanja, diskriminacije, nasilja.

Učešće djece i mladih, kako su naveli, jedan je od temelja građanskog društva, jer oni mogu biti kreatori novih rješenja za probleme s kojima se svijet suočava, a tiču se njihvog odrastanja.

„Zadatak cijele zajednice, a prvenstveno zdravstvenog sistema, je da se obezbijede efikasne i kompetentne mjere zaštite zdravlja te populacione grupe“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su posljedice pandemije COVID-19 na djecu i mlade i dalje značajne.

Kako su rekli iz IJZ-a, ograničavanjem komunikacije, igre i druženja sa vršnjacima, obrazovanja, učešća u sportskim aktivnostima, djeca i mladi su bili suočeni sa izazovima s kojima su se i odrasli teško nosili.

„Briga o mentalnom zdravlju djece i mladih jedan je od značajnih prioriteta našeg društva, prvenstveno zdravstvenog i obrazovno-vaspitnog sistema, a podrazumijeva jačanje mjera za promociju i zaštitu psihičkog zdravlja te osjetljive kategorije stanovništva“, kazali su iz Instituta.

Oni su rekli da se kvalitetno provedeno vrijeme sa djetetom smatra neprocijenjivim, što ima pozitivne efekte na unapređenje njihovog psihičkog zdravlja, a samim tim jača i poboljšava odnose u porodici.

„Dobri odnosi među roditeljima su veoma značajni za razvoj potomstva, što kao rezultat ima snažni razvoj i stalno usavršavanje djece“, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ-a su poručili da je potrebno cijeniti ideje djeteta i uzeti u obzir njegova osjećanja.

Oni su naveli da je nacionalno istraživanje o rasprostranjenosti upotrebe duvana, koje je rađeno u Crnoj Gori među djecom starosti od 13 do 15 godina, pokazalo da je 9,9 odsto ispitanika konzumiralo duvanske proizvode, i to značajno češće dječaci nego djevojčice.

„Takođe, ESPAD istraživanje o upotrebi duvana, alkohola i droga među šesnaestogodišnjacima je pokazalo da je 35 odsto učenika u Crnoj Gori probalo cigarete bar jednom do svoje šesnaeste godine, kao i da je 77 odsto učenika konzumiralo neko alkoholno piće bar jednom tokom života“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je nacionalno istraživanje o prevalenciji gojaznosti kod djece uzrasta od sedam godina pokazalo da je u Crnoj Gori gojazan svaki peti dječak i svaka deseta djevojčica.

„Prekomjerna tjelesna masa i gojaznost, uz nedakvatnu fizičku aktivnost, uzrokuju probleme kao što su dijabetes, psihološki problemi, neuspjeh u školi i nedostatak samopouzdanja, kao i kardiovaskularne bolesti u kasnijoj životnoj dobi“, rekli su iz IJZ.

Oni su kazali da ti podaci upozoravaju i daju zadatak djeci i mladima, roditeljima, kreatorima politika i zajednici da razmišljaju i utiču na kreiranje pozitivnih modela ponašanja koji omogućuju zdraviji život u budućnosti.

Iz IJZ-a su poručili da je veoma važno da se čuje glas djece i mladih.

„Potrebno je da svi zajedno stanemo uz njih, da podržimo njihove ideje i da im pomognemo da štite svoja prava, jer svako dijete ima pravo na zdrav život u porodičnom okruženju, na nediskriminaciju, mir i jednakost“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: