Pavličić osuđena za falsifikat, pa napredovala

Miljana Pavličić je zbog lažiranja podataka o završenim studijama na beogradskom fakultetu osuđena uslovno. Upitani da li je presuda dostavljena Institutu, iz Osnovnog suda kažu da je "shodno generalijama datim na suđenju tada bila nezaposlena" IJZ pokrenuo disciplinski postupak

43122 pregleda 267 reakcija 79 komentar(a)
Disciplinski postupak protiv Miljane Pavličić u toku, Foto: Institut za javno zdravlje
Disciplinski postupak protiv Miljane Pavličić u toku, Foto: Institut za javno zdravlje

Pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje Miljana Pavličić još prije više od devet godina osuđena je zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave, ali je uprkos presudi i dalje radila i napredovala u toj zdravstvenoj ustanovi.

Ona je zbog lažiranja podataka o završenim studijama na Hemijskom fakultetu Univeriteta u Beogradu osuđena uslovno, potvrdili su juče “Vijestima” iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) i Osnovnog suda u Podgorici.

Rukovodilac ODT Podgorica Duško Milanović “Vijestima” je juče odgovorio da je M. P. presudom Osnovnog suda u Podgorici od 28. marta 2014. godine, a po optužnom predlogu ODT od 31. januara 2014. godine oglašena krivom zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave.

Isto tužilaštvo, kako je ranije saopšteno, formiralo je novi predmet nakon pisanja “Vijesti” o tome da pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) godinama radi na odgovornim pozicijama na osnovu falsifikovanog uvjerenja o završenim studijama na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Taj predmet dodijeljen je u rad tužiocu koji sprovodi mjere i radnje.

U međuvremenu, menadžment IJZ pokrenuo je protiv Pavličić disciplinski postupak.

Osuđujuća presuda nije ni stigla do IJZ

Prema odgovorima Osnovnog suda u Podgorici, osuđujuća presuda od prije devet godina nije ni stigla do njenog poslodavca - IJZ.

“Obavještavamo Vas da u vrijeme vođenja postupka poslovne oznake K.br. 76/14, shodno generalijama datim tokom suđenja, okrivljena M.P. nije bila zaposlena, shodno čemu se predmetna presuda nije ni mogla dostaviti Institutu za javno zdravlje, kao njenom poslodavcu”, piše u odgovoru Osnovnog suda u Podgorici.

Iz radnog kartona Pavličić, u koji su “Vijesti” imale uvid, ne može se utvrditi da je ona ikada prekidala radni odnos u IJZ, u periodu od 2010. do 2023. godine. U tom dokumentu navodi se da je zaposlena kao pripravnik u laboratoriji od 2010, da je od 15. septembra 2011. do 22. februara 2018. godine Pavličić radila kao analitičar, a u opisu posla joj je bilo određivanje parametara kvaliteta u namirnicama, spektrofotometrijsko određivanje sadržaja fosfata, nitrita i dijastaze, određivanje sadržaja konzervansa, zaslađivača, kontaminanata, šećera HMF primjenom HPLC i ELISA testa, vođenje zapisa i priprema dokumentacije za akreditaciju.

Prethodni direktor IJZ Boban Mugoša ”Vijestima” je juče kazao da tu ustanovu u periodu njegovog mandata niko nije obavijestio o osuđujućoj presudi protiv Pavličić zbog falsifikovanja isprave.

Pojasnio je da je u momentu izricanja presude ona bila zaposlena u toj ustanovi.

Mugoša je rekao da nikakve informacije o falsifikovanoj diplomi ustanova nije dobila ni od Ministarstva prosvjete, koje je od Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dobilo 2010. godine potvrdu da je uvjerenje o završenim studijama falsifikovano, ali ni od tužilaštva.

Mugoša
Mugošafoto: Boris Pejović

Mugoša je kazao i da je Pavličić, prije zasnivanja radnog odnosa, dostavila i radnu knjižicu u koj se navodi da je diplomirani biohemičar. Ocijenio je da je Pavličić svoj dio posla, kao analitičar, obavljala korektno i da ništa nije ukazivalo da ima lažnu diplomu.

Iz IJZ su juče kazali da ni sadašnja uprava, od decembra 2020, nije imala nikakva saznanja od suda u vezi sa presudom.

“Sadašnji menadžment IJZ nije imao saznanja od strane suda vezano za postupak protiv pomoćnice direktora Miljana Pavličić. Iz navedenog razloga g-đa Pavličić do sada nije bila sankcionisana. U suprotnom bi procedure bile odmah pokrenute. S obzirom na aktuelna dešavanja, uprava Instituta je protiv g-đe Pavličić pokrenula disciplinski postupak koji je u toku”, navodi se u odgovorima IJZ.

Odlučivala o zapošljavanju kandidata u IJZ

Inspekcija rada u petak je pokrenula postupak nadzora u vezi sa zaposlenjem Pavličić u IJZ.

Kako je saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, kontrola je pokrenuta po službenoj dužnosti, a na osnovu navoda objavljenih u “Vijestima” da je Pavličić godinama radila na rukovodećim pozicijama sa uvjerenjem o završenim studijama na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koje je falsifikovano.

Pavličić je, prema javno dostupnoj dokumentaciji, godinama obavljala važne poslove u IJZ, a bila je i predsjednica Komisije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Ministarstva zdravlja.

Institut za javno zdravlje, IJZ
foto: Luka Zeković

Tokom ove godine bila je i članica Komisije koja je obavljala intervjue sa kandidatima koji su se javljali na oglase za zaposlenje u toj ustanovi i učestvovala u ocjeni njihovih kompetencija.

Pavličić se čak predstavljala kao magistar biohemije u biografiji, kao panelista na događaju u organizaciji Centara za izvrsnost, inicijative Evropske unije.

Još jedna krivična prijava zbog lažne diplome

Ministarstvo prosvjete, nauka i inovacija juče je podnijelo novu krivičnu prijavu osnovnom državnom tužiocu u Podgorici zbog osnovane sumnje da je još jedna osoba dostavila lažnu diplomu.

Iz tog ministarstva saopšteno je da je prijava podnijeta protiv osobe sa inicijalima A. Č.

“Odlučujući po podnijetom zahtjevu za priznavanje inostrane isprave o stečenom visokom obrazovanju, nadležna visokoškolska ustanova utvrdila je da priložena isprava nije izdata u toj ustanovi i da ista nije vjerodostojna zbog čega se osnovano sumnja da je A. Č. počinio/la krivično djelo falsifikovanje isprave iz čl. 412 Krivičnog zakonika Crne Gore”, kazali su iz tog resora.

Rekli su i da će ubuduće nastaviti sa tom praksom, a da od nadležnih očekuju da, u okviru svojih ovlašćenja, preduzmu sve mjere i radnje neophodne za utvrđivanje navoda iz prijave i na taj način zajednički daju adekvatan institucionalni i sistemski odgovor na zloupotrebu obrazovnih isprava.

Kazne za falsifikovanje isprave

Krivičnim zakonikom predviđena je zatvorska kazna do tri godine za krivično djelo falsifikovanje isprave.

“Ko napravi lažnu ili izda neistinitu ispravu ili preinači pravu ispravu u namjeri da se takva isprava upotrijebi kao prava ili ko takvu lažnu ili neistinitu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kazniće se zatvorom do tri godine”, piše u zakonu.

Bonus video: