Direktorica Vodovoda u Pljevljima podnijela ostavku

"Ostavku sam podnijela, a na ovom mjestu zadržaću se dok Odbor direktora ne konstatuje moju ostavku i izabere novog vršioca dužnosti“

5382 pregleda 3 komentar(a)
Biljana Đondović, Foto: Goran Malidžan
Biljana Đondović, Foto: Goran Malidžan

Vršiteljka dužnosti direktora opštinskog preduzeća Vodovod u Pljevljima Biljana Đondović podnijela je ostavku.

Đondović je Vijestima kazala da je ostavku Odboru direktora podnijela iz ličnih razloga, ne želeći da detaljnije o tome govori.

"Ostavku sam podnijela, a na ovom mjestu zadržaću se dok Odbor direktora ne konstatuje moju ostavku i izabere novog vršioca dužnosti“, kazala je Đondović.

Odbor direktora izabrao je Đondović za vršiteljku dužnosti izvršnog direktora 19 juna ove godine, nedugo nakon što je nova lokalna vlast preuzela upravljanje opštinom i opštinskim preduzećima.

Đondović je radila kao šef ekonomske službe u Vodovodu.

Odbor je prethodno prihvatio ostavku i razriješio dužnosti Mladena Dragaševića, koji je takođe Vodovodom upravljao kao vršoc dužnosti direktora.

Vodovod Pljevlja već duže se nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima. Đondović je nedavno na konferenciji za novinare koju je održala zajedno sa članovima Odbora direktora kazala da je dokapitalizacija jedino rješenje finansijskih problema u kojem se nalazi to opštinsko preduzeće.

Istakla je da je Vodovod od 2010 godine stalno poslovalo sa gubicima osim 2021, kada je ostvaren pozitivan rezultat. Vodovod je nedavno povećao cijene svojih usluga, a novi cjenovnik primjenjivaće se od Nove godine.

"Vodovod primjenom cijena utvrđenih komunalnih usluga na koje je saglasnost dala regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti nema mogućnost izmirenja obaveza iz prethodnog perioda, a koje su u najvećoj mjeri odnose za poreze i doprinose obaveze prema dobavljačima i zarade iz prethodnog perioda. Dodatni problem predstavljaju i neopravdani troškovi u skladu sa metodologijom utvrđivanja cijena iz razloga što je osnovni princip utvrđivanja cijena pokrivanje opravdanih troškova“, rekla je Đondović.

I predsjednik Odbora direktora Vodovoda Miroslav Anđelić ranije je kazao da je Vodovod u izrazito teškom finansijskom stanju i da mu prijeti blokada, te da je akumulirani gubitak koji je dostigao iznos od 2,9 miliona eura, rezultat "kontinuiranog lošeg poslovanja u prethodnih petnaestak godina".

"Što se tiče obaveza tu su obaveze prema Poreskoj upravi za neplaćene poreze i doprinose u iznosu od oko dva miliona eura, pri čemu treba naglasiti da postoje dva reprograma poreskog duga. Jedan koji se uredno izmiruje i drugi koji je zaključen u desetom mjesecu prošle godine i koji se ne izmiruje. Pored toga naslijeđene su obaveze prema dobavljačima u iznosu od preko 400 hiljada eura, a takođe zbog pogrešno obračunatih zarada u prethodnom periodu postoje obaveze isplate po osnovu vansudskog poravnanja prema zaposlenima u iznosu od 150 hiljada eura. Sve u svemu izrazito teško i komplikovano stanje sa sa izrazito lošim finansijskim iskazom“, rekao je Anđelić.

Rekao je da osim rukovodstva Vodovoda ogromna odgovornost za ovakvo stanje u preduzeću snosi i lokalna uprava koja je preko nadležnog sekretarijata vodila nadzor nad radom društva prethodnih godina.

Član Odbora direktora ispred zaposlenih Predrag Ljiljanić na toj konferencii saopštio je da je prosječna zarada u preduzeću 590 eura, što je kako je istakao malo s obzirom na teške poslove koje obavljaju zaposleni u tom preduzeću.

"Nastavilo se godinama sa lošom praksom i primali su se radnici za kojima nije bilo potrebe. Samo za mjesec prije odlaska bivšeg VD direktora u Vodovod je primljeno za stalno 11 radnika i 12 radnika je primljeno preko Agencije. Firma je u tako lošem stanju da ne može da podijeli platu a porezi i doprinosi nisu uplaćivani godinama. Imamo problem sa upravom prihoda i očekujemo da nas svaki dan blokiraju imamo problem sa infrstrukturom, lošom vodovodnom i kanalizacionom mrežom, a nemamo dovoljno sredstava da je zamijenimo. Radnici u Pogonu rade u nehumanim uslovima. Molimo Opštinu kao osnivača da nam pomogne jere se nalazimo u teškoj situaciji“, rekao je tada Ljiljanić.

On je kazao i da su u prethodnom periodu „rađene brojne malverzacije u Vodovodu“.

"Vodovod treba da bude prioritet jer voda je život“, rekao je Ljiljanić.

Od 11 radnika koje je primoo bivši menadžment, mjesec dana prije smjene sedam je primljeno u administraciju a četiri u proizvodnju.

Saglasnost na taj prijem dalo je i Ministarstvo finansija iako Vodovod redovno ne ipunjava svoje finansijske obaveze.

U Vodovodu trenutno stalno su zaposlena 123 radnika i osam je angažovano preko Agencije.

"Plan menadžmenta je da ubuduće smanjuje broj zaposlenih. Prilikom isteka ugovora sa Agencijom ti radnici će najvjerovatnije ostati bez posla. U bliskoj budućnosti dva radnika će otići u penziju a dva radnika su najavili da prelaze u drugu firmu tako da ćemo nastojati da smanjimo broj zaposlenih“, rekla je Đondović, na konferenciji za medije održanoj krajem septembra..

Bonus video: