Boru Lazoviću blokirali zgradu

Petospratnica u Budvi, vlasništvo nekadašnjeg lidera budvanskog DPS-a i bivšeg šefa parlamenta, blokirana zbog nagomilanog poreskog duga od 35 hiljada eura. Hipoteku nad objektom drži Nikola Peković

35802 pregleda 8 komentar(a)
Nedovršena zgrada Lazovića, Foto: Vuk Lajović
Nedovršena zgrada Lazovića, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva blokirala je nedovršenu petospratnu zgradu u naselju Gospoština, vlasništvo nekadašnjeg lidera budvanskog DPS-a i bivšeg šefa parlamenta Bora Lazovića, zbog nagomilanog poreskog duga od 35 hiljada eura.

To potvrđuje i list nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 35.155,17 eura u korist Opštine Budva - rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, piše u katastarskoj evidenciji.

Riječ je o zgradi uz jadransku magistralu na izlazu iz Budve koju pod hipotekom drži aktuelni predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore, bivši košarkaš Nikola Peković. Vjenčani kum i poslovni partner Duška Šarića je još 2017. godine upisao hipoteku na oko 2.000 kvadrata nedovršenog poslovno-stambenog prostora, na iznos od dva i po miliona eura.

Lazović
Lazovićfoto: Boris Pejović

Peković je, kako se navodi u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, hipoteku upisao u aprilu 2017. na poslovni prostor u podrumu od 325 kvadrata, te stanove od prvog do petog sprata.

“Hipoteka I reda u iznosu od 2.500.000 eura u korist Peković Nikole iz Podgorice kao hipotekarnog povjerioca, svojina Bora Lazovića sa zabranom otuđenja i opterećenja nepokretnosti koje su predmet hipoteke bez pismene saglasnosti hipotekarnog povjerioca i uz zabilježbu izričitog pristajanja na izvršenje bez odlaganja nakon dospjelosti potraživanja”, piše i dalje kao opterećenje na Lazovićeve nekretnine.

Lazović je ranije za “Vijesti” kazao da je riječ o zajedničkom biznisu izgradnje zgrade u Gospoštini.

Peković je, iste godine kada je Lazoviću blokirao imovinu, kupio luksuzni bečićki hotel “Mediteran”, koji je do tada bio u vlasništvu budvanske kompanije “Maestraltours”, biznismena Blaža Dedića.

Lazović je očigledno gradio zgradu bez dozvole, jer je prije dvije i po godine predao zahtjev za njenu legalizaciju

U zahtjevu, nekada ključni čovjek lokalnog DPS-a, naveo je da je riječ o dva objekta, jednog od 2.818 kvadrata bruto-površine, s prizemljem i pet spratova i drugog od 1.405 metara kvadratnih.

Zgrade su ugrubo završene i za njih, kako piše, ne plaća porez na nepokretnost. Uvidom u list nepokretnosti, kao zabilježba stoji da je izgrađen objekat bez građevinske dozvole, te da je Lazović zauzeo 15 metara kvadratnih susjedne parcele, u vlasništvu Opštine Budva.

Uprava lokalnih prihoda godinama unazad obezbjeđuje polovinu budžeta Budve, gotovo 20 miliona eura od naplate poreza, od kojih je porez na nepokretnost najznačajniji prihod grada.

Za one koji se oglušuju o plaćanju, Uprava vrši blokadu računa preko Centralne banke, što se odnosi za naplatu duga kod pravnih lica, dok se poreski dug građana naplaćuje upisom hipoteke na nepokretnost u katastarsku evidenciju Uprave za katastar I državni imovinu, čime se Opština osigurava da će obaveza biti izmirena.

“Vijesti” su u više navrata objavljivale da Uprava lokalnih javnih prihoda godinama unazad bez ikakve selekcija vrši blokade imovine svih onih koji ne izmiruju obaveze, pa tako blokirani su veliki zemljišni kompleksi u zaleđu Kamenova, Jadranski sajam u Budvi, zemlja iznad plaže Mogren, te hotelske komplekse, poput “Asa” u Perazića dolu. Hipoteke su upisane i na nekretnine ljudi koji se nalaze na čelu narko-klanova, koji su poreski dužnici.

Bonus video: