Ostavke troje članova borda pljevaljskog "Vodovoda"

Anđelić, Rovčanin i Popadić naveli su da "ne postoji podrška od strane osnivača za rješavanje nagomilanih finansijskih problema"

3387 pregleda 0 komentar(a)
Članovi Odbora direktora Vodovoda i dosadašnja direktorica Đondović, Foto: Goran Malidžan
Članovi Odbora direktora Vodovoda i dosadašnja direktorica Đondović, Foto: Goran Malidžan

Troje članova Odbora direktora pljevaljskog opštinskog preduzeća Vodovod - Miroslav Anđelić, Rada Rovčanin i Ana Popadić, podnijeli su ostavke na te funkcije.

Prije dva dana ostavku je podnijela i vršiteljka dužnosti izvršne direktorice Biljana Đondović, zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi Vodovod.

“Imajući u vidu da ne postoji podrška od strane osnivača za rješavanje nagomilanih finansijskih problema, da ne postoji elementarna komunikacija između predstavnika Opštine Pljevlja i predstavnika osnivača u Odboru direktora, da ne postoji svijest o težini finansijskih i drugih problema sa kojim se susreće Vodovod od strane dijela sindikalnih organizacija, obavještavamo vas da podnosimo ostavku na članstvo u Odboru direktora Vodovoda. Takođe, koristimo priliku da izrazimo zahvalnost v.d. direktorici Biljani Đondović na predanom i marljivom radu u prethodnom periodu”, navodi se u odgovoru, Anđelića, Rovčanin i Popadić na saopštenje koje je juče objavila Opština Pljevlja.

Podsjećaju da se Vodovod Pljevlja nalazi u izrazito lošoj finansijskoj situaciji za koju, pored objektivne odgovornosti svih rukovodilaca u prethodnih 15-tak godina, najveću odgovornost snosi osnivač Vodovoda, Opština Pljevlja.

“Opština Pljevlja je svih ovih godina preko nadležnog Sekretarijata za komunalno – stambene poslove, saobraćaj i vode vršila nadzor nad radom Vodovoda, preko nadležnog Sekretarijata za finansije imala uvide u finansijsko poslovanje a Skupština opštine je redovno razmatrala i uglavnom usvajala Programe rada i Izvještaje o radu. Pored toga, svih ovih godina, Opština je uvijek imala tri predstavnika odnosno većinu u Odboru direktora, birala Izvršnog direktora i upravljala radom Vodovoda. Vodovod je prije preuzimanja upravljanja od strane novog rukovodstva, polovinom ove godine, imao dug od blizu 2.900.000 od čega su obaveze dobavljačima 400.000 eura, dugovi Upravi prihoda i carina preko 2.000.000 i brojni drugi dugovi, između ostalih i oni prema zaposlenim zbog pogrešno obračunatih zarada”, navodi se u saopštenju.

Potpisnici ističu da Vodovod ne može iz cijene usluga, koje utvrđuje Regulatorna agencija namirivati dugove iz prethodnih godina, niti od minimalne dobiti ostvarene prilikom izvedenih radova za potrebe trećih lica. “Svjesni težine problema, da postoji realna opasnost blokade od Uprave prihoda i carina, jer nije ispoštovan reprogram poreskog duga zaključen u novembru 2022. godine (nije uplaćena prva rata od blizu 100.000 eura plaćani mjesečni anuiteti po reprogramu), nisu plaćani porezi i doprinosi na zarade zaposlenih; potencijalne blokade od strane dobavljača; više puta smo se obraćali osnivaču, jer problem daleko prevazili moć i mogućnost menadžmenta Vodovoda. Zbog toga smo poslali veliki broj dopisa, predlagali moguća rješenja i imali više razgovora sa predsjednikom opštine. Konkretne pomoći u rješavanju ovih problema nije bilo”, navodi se u saopštenju.

Tvrde i da u Vodovodu, za prethodnih pet mjeseci, od kada je stupio na dužnost novi menadžment, nije primljen nijedan novi radnik.

“Iz prostog razloga što je besmisleno primati nekoga, a da se prije toga nisu obezbijedila sredstva za isplatu njegovih i zarada ostalih zaposlenih. U ovom periodu Odbor direktora Vodovoda je imenovao v.d. Izvršnu direktoricu iz reda zaposlenih i smanjio broj zaposlenih (vjerovatno jedini od svih privrednih društava čiji je osnivač opština). Takođe u ovom periodu Vodovod je završio poslove za koje su uzeti avansi i koji su potrošeni u prethodnom periodu, smanjio sve troškove na koje je mogao da utiče (između ostalog smanjen je dug dobavljačima kako bi se obezbijedilo kakvo takvo funkcionisanje). Takođe, netačan je i lako provjerljiv navod da je Mladen Dragašević, bivši vršilac dužnosti Izvršnog direktora, koji je zasnovao radni odnos javnim oglašavanjem i Ugovorom o radu na neodređeno vrijeme raspoređen na mjesto pomoćnika direktora. Imenovanom je ponuđen raspored na radno mjesto u skladu sa nivoom obrazovanja i zanimanjem a o svemu će svoj sud dati i nadležna inspektorka rada koja je izvršila inspekcijski nadzor”, stoji u saopštenju Anđelića, Rovčanin i Popadić.

Bonus video: