Odali počast znamenitom crnogorskom i katunskom senatoru Suli Radovu

"Za života Sula Radov zavrijedio je oreol i simbol narodnog mudraca i nedugo zatim postao prepoznat kao crnogorski Sokrat i ličnost od izuzetnog značaja za etiku, kulturu i tradiciju Crnogoraca", navodi se u saopštenju

3151 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Fondacija Sula Radov
Foto: Fondacija Sula Radov

Delegacija Fondacije "Sula Radov" danas je je obišla i položila vijenac na spomenik znamenitom crnogorskom i katunskom senatoru, kapetanu i mudracu Suli Radovom na Cetinju.

U delegaciji koju su predvodili predsjednik Fondacije prof. dr Miomir Jovanović i predsjednik Skupštine Fondacije prof. dr Branislav Radulović bili su i članovi Upravnog odbora Fondacije, kao i direktni potomci Sule Radova Slobodan Radulović i Mira Laković.

Sula Radov je, u znak posebne počasti za doprinos Crnoj Gori i njenoj slobodi, koju mu je odao Knjaz Nikola 1872 godine, sahranjen ispored Vlaške crkve.

U to ime i u znak sjećanja na taj čin, sa članovim delegacije Fondacije bio je i Princ Nikola Petrović koji je u ime Fondacije "Petrović Njegoš" dao donaciju za štampanje novog izdanja - knjige posvećene Suli Radovom.

"Za života Sula Radov zavrijedio je oreol i simbol narodnog mudraca i nedugo zatim postao prepoznat kao crnogorski Sokrat i ličnost od izuzetnog značaja za etiku, kulturu i tradiciju Crnogoraca", navodi se u saopštenju Fondacije.

U ime lokalne zajednice - Prijestonice Cetinje činu odavanja pošte Suli Radovom prisustvovao je sekretar za kulturu Željko Vušurović sa kojim su članovi delegacije Fondacije razgovarali o obnavljanju spomenika i natpisa na njemu koji su usljed vremena izgubili prvobitni izgled i čitljivost.

Fondacija Sula Radov
foto: Fondacija Sula Radov

Takođe, u sastavu delegacije Fondacije bio je i crnogorski kompozitor i autor dokumetarnih filmova Bole Bošković koji u saradnji sa Fondacijom priprema dokumentarni film posvećen Suli Radovom i njegovoj zaostavštini.

Bonus video: