Mještani kolašinskih sela traže vanrednu sjednicu: Odbornici da štite interes građana

Mještani više sela traže vanrednu sjednicu Skupštine opštine zbog projekta vodosnabdijevanja ski-centara

6422 pregleda 2 komentar(a)
Mušovića Rijeka, Foto: Dragana Šćepanović
Mušovića Rijeka, Foto: Dragana Šćepanović

Mještani nekoliko kolašinskih sela tražiće od predsjednika Skupštine opštine (SO) Vasilija Bulatovića zakazivanje sjednice lokalnog parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o Projekatu vodovodnog sistema za vodosnabdijevanje i osnježavanje ski-staza planinskih centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450.

Kako su predstavnici mještana kazali “Vijestima”, prikupljeno je više od 200 potpisa kojim se, u skladu sa Poslovnikom SO, inicira sjednica na kojoj bi se da odbornici upoznali sa detaljima tog projekta, ali i, kako tvrde, štetnim posljedicama koje će se desiti nakon realizacije.

“Procedure za ovaj projekat su do sada uglavnom sprovođene netransparentno, pa većina građana Kolašina, uključujući i odbornike SO, nije detaljno upoznata sa razmjerama i posljedicama tog projekta. Ekonomska neodrživost ogleda se u činjenici da bi se voda sprovodila do skijališta u protivgravitacionom smjeru (uzvodno), za čiju realizaciju bi se koristile pumpe čije održavanje samo na mjesečnom nivou podrazumijeva enorman trošak. Na taj način građani i građanke Kolašina bi plaćali najskuplju vodu u regionu”, tvrde predstavnici mještana.

Pored toga, kako kažu, nijesu urađena potrebna i relevantna istraživanja oko drugih mogućnosti snabdijevanja planinskih centara. Takođe, objašnjavaju nije posvećena potrebna pažnja hidropotencijalu rijeke Ljevaje “koja će biti stavljena u cijevi”. Objašnjavaju i da bi projekat imao brojne štetne posljedice na floru i faunu tog kraja.

“Zbog tih i ostalih brojnih razloga, uključujući i neslaganje velikog broja građana sa ovako osmišljeni načinima snabdijevanja vodom planinskih centara, smatramo neophodnim zakazivanje sjednice SO sa navedenim dnevnim redom. Inicijativu je potpisalo više od 200 mještana Mušovića Rijeke, Selišta, Smailagića Polja, Drpa…i ostalih ekološki osviještenih građana Kolašina”, objašnjavaju predstavnici mještana.

Od odbornika, kako kažu, očekuju da saopšte stav o tom objektu i da pokažu “volju da stanu u zaštitu javnog interesa”.

Bonus video: