CGO: Donosioci odluka dužni da rade na suzbijanju nasilja nad ženama

"Donosioci odluka i institucije, osim sporadičnih reakcija, ne čine ništa da ovo pitanje adresiraju adekvatno, čime postaju saučesnici u ovom vidu nasilju nad ženama u javnoj sferi", saopštio je CGO

1558 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, povodom 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, poručio da je na hitno potreban sistemski pristup suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama, kao i pružanja djelotvornije podrške žrtvama od strane institucija.

"Nasilje nad ženama se javlja u više formi - psihičko, fizičko, seksualno, ekonomsko, a danas je široko rasprostranjeno i digitalno nasilje. Žene su prečesto mete mizoginog i govora mržnje, naročito one koje imaju jasne stavove i javno ih izražavaju. Donosioci odluka i institucije, osim sporadičnih reakcija, ne čine ništa da ovo pitanje adresiraju adekvatno, čime postaju saučesnici u ovom vidu nasilju nad ženama u javnoj sferi", saopštio je CGO.

Dodatno zabrinjavajući je broj femicida, a još više brine "izostanak valjanog odgovora nadležnih organa", kazali su iz te NVO. "Ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije naglašava i nedostatak sistemskog rodno osjetljivog pristupa u postupcima prema žrtvama nasilja, za koje je neophodna i veća specijalizacija profesionalaca/ki koji se bave rodno zasnovanim nasiljem", navodi CGO.

Poručuju da će se, bez razvijanja razumijevanja rodne ravnopravnosti i važnosti borbe protiv rodno zasnovanog nasilja kroz edukaciju i informisanje, ovakve štetne tendencije nastaviti.

"To podstiče nedopustivu toleranciju prema nasilju, a posljedično ugrožava i razvoj društva. Donosioci odluka moraju postaviti zaštitu svih građana i građanki kao apsolutni prioritet, demonstrirajući netoleranciju prema bilo kojem vidu nasilju nad ženama, kako bi se očuvala sigurnost i dobrobit svih, a što uključuje i efikasnu kaznenu politiku prema onima koji nasilje prema ženama vide kao svoj izraz", zaključuje se.

Bonus video: