Podgoričani u julu udisali čist vazduh

„Sa mjerenjima azotnih oksida i ugljen-monoksida je prekinuto desetog jula, zbog redovnog godišnjeg servisa i umjeravanja mjernih instrumenata“, precizirano je u mjesečnom izvještaju
52 pregleda 3 komentar(a)
Podgorica, Hram, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Hram, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.08.2017. 20:34h

Analize vazduha u julu, mjesecu sa rekordnim brojem požara na teritoriji glavnog grada, nijesu pokazale povećan stepen štetnih materija.

Iako, prema subjektivnom osjećaju Podgoričana vazduh nije bio čist, a često se moglo primijetiti i kako vjetar nanosi pepeo, zagađujuće čestice nisu bile prisutne u povećanoj mjeri.

Agencija za zaštitu životne sredine objavila je izvještaj o kvalitetu vazduha tokom prethodnog mjeseca, koji pokazuje da su sve vrijednosti mjerenih čestica bile u granicama normale.

"Sve jednočasovne srednje vrijednosti azot-dioksida tokom mjerenja u julu mjesecu su bile ispod propisane granične vrijednosti... Sve srednje dnevne vrijednost suspendovanih čestica PM10 tokom mjeseca jula su bile ispod propisane granične vrijednosti“, navodi se u izvještaju koji je za Agenciju radio Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI).

Koncentracija PM10 čestica, čija je propisana granična vrijednost za srednju dnevnu vrijednost 50 mikrograma po metru kubnom, bila je najviša tokom 21. jula i iznosila je 49,46 mikrograma po metru kubnom.

Međutim, tokom prethodnog mjeseca, nije mjereno prisustvo benzena, a u izvještaju se navodi da je razlog kvar na mjernom instrumentu.

Tokom čitavog mjeseca nije redovno mjereno ni prisustvo azotnih oksida i ugljen-monoksida u vazduhu.

„Sa mjerenjima azotnih oksida i ugljen-monoksida je prekinuto desetog jula, zbog redovnog godišnjeg servisa i umjeravanja mjernih instrumenata“, precizirano je u mjesečnom izvještaju.

Više od 1.070 požara zabilježeno je tokom jula ove godine na teritoriji Podgorice što je rekordan broj za jul mjesec u posljednjih petnaest godina, podatak je Službe zaštite Glavnog grada.

Prošle godine u julu, broj požara nije bio visok, tokom 2015. godine u julu je bilo 900 požara, a rekordan broj je zabilježen 2007. godine, kada su vatrogasci tokom sedmog mjeseca intervenisali hiljadu puta.

Bonus video: