ASK: Zakon, a ne Agencija, određuje ko je javni funkcioner

"Ne vidimo razlog zbog koga bi nekom bio problem da prikaže svoje zakonito stečene prihode i imovinu, i tako pokaže lični i profesionalni integritet", rekli su iz ASK-a

6554 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Antikorupcija.me
Foto: Antikorupcija.me

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) saopštila je da Zakon o sprečavanju korupcije određuje ko je javni funkcioner, a ne ta institucija.

ASK je juče, povodom predstojećeg popisa stanovništva, saopštio da su i članovi popisnih komisija javni funkcioneri i da joj moraju prijaviti prihode i imovinu.

"Agencija za sprečavanje korupcije nije ta koja propisuje ko je javni funkcioner ili ne, koja nekom 'dodjeljuje status javnog funkcionera', kako se to može čuti, već je to određeno Zakonom o sprečavanju korupcije. Kao što je Agencija za sprečavanje korupcije više puta istakla, biti javni funkcioner, u svakoj zreloj demokratskoj državi, predstavlja čast, praćenu i odgovornošću prema zajednici koja ukazuje povjerenje da se u njeno ime odlučuje", saopštio je ASK.

Kazali su da ne vide razlog zbog koga bi nekom bio problem da prikaže svoje zakonito stečene prihode i imovinu, i tako pokaže lični i profesionalni integritet.

"Napade da Agencija pokušava da opstruira popis time što je saopštila da su članovi popisnih komisija javni funkcioneri – u skladu sa članom 3 Zakona o sprečavanju korupcije, a u vezi sa članom 15 stav 2 Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova – smatramo neozbiljnim, neargumentovanim i ispolitizovanim. Ponovićemo: Agencija za sprečavanje korupcije nije ta koja propisuje ko je javni funkcioner ili ne, koja nekom 'dodjeljuje status javnog funkcionera', kako se to može čuti, već je to određeno Zakonom o sprečavanju korupcije", zaključuju.

Bonus video: