Pačariz: Nisam razriješen sa mjesta tehničkog direktora, niti sam sam sebi povećao koeficijent

"Netačno i nepotpuno je prenijeta informacija da sam primao tri zarade"

6743 pregleda 10 komentar(a)
Pačariz (lijevo), Foto: Opština Bijelo Polje
Pačariz (lijevo), Foto: Opština Bijelo Polje

Bivši tehnički direktor bjelopoljskog opštinskog preduzeća Komunalno “Lim” Senad Pačariz reagovao je na tekst "Pačariz primao tri zarade, sam sebi povećao koeficijent" objavljen na portalu Vijesti.

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti:

Netačna je informacija da sam razriješen sa mjesta Tehničkog direktora DOO Komunalnog preduzeća Lim

Naime, odlukom o Organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ovog preduzeća mjesto Tehničkog direktora nije utvrdjeno, odnosno ne postoji, pa te poslove nijesam ni obavljao niti sam mogao biti razriješen sa nepostojećeg radnog mjesta.

Netačna je informacija da sam sebi povećao koeficijent

Naglašavam da je aktima Komunalnog preduzeća jasno utvrđena procedura i nadležnosti organa za utvrđivanje koeficijenata pa je Odbor direktora preduzeća na predlog Izvršnog direktora utvrdio koeficijent za SVE zaposlene uključujuci i mene te se radi o čistoj dezinformaciji. Dakle, nisam sam sebi mogao povećati koeficijent jer, kako sam naveo, koeficijent se povećava na predlog Izvršnog direktora, a ja nisam izvršni direktor, a predlog je usvojio odbor direktora koji je kolektivno tijelo, pa je potpuno nejasno odakle navedena informacija i zašto novinarka koja je napisala tekst nije provjerila tačnost svojih izvora, već je odlučila da mi bez ikakvog osnova ovakvim neosnovanim tvrdnjama nanese štetu.

Netačno i nepotpuno je prenijeta informacija da sam primao tri zarade

Što se tiče moje zarade, tačno je to da primam osnovnu zaradu za radno mjesto koje mi je određeno sistematizacijom. Pored navedenog, primam uvećanu zaradu po dva, sasvim opravdana osnova i to :

Uvećanje od 30 odsto na ime Dopunskog rada s obzirom da pokrivam poziciju Šefa radnih jedinica čistoće koje je radno mjesto upražnjenjo, te ovu naknadu primam do popune istog radnog mjesta. Naknadu takođe nisam odredio, niti mogao odrediti lično već je ista određena rješenjem Izvršnog direktora. Dodajem, i da sam više puta ukazivao da je zaista potrebno što hitnije popuniti ovo, vitalno, radno mjesto, te da bih se rado odrekao navedenog uvećanja kada bi se to mjesto popunilo. Dakle, jasno je da sam savim zakonito, i bez ikakve inicijative sa moje strane primao ove povećanje zarade

Drugo uvećanje odnosi se na činjenicu da sam član Upravnog odbora preduzeća i to je naknada koju primaju svi članovi ovog tijela i smatram da je tendeciozno i zlonamjerno isticati ovu okolnost u odnosu na mene u nekom negativnom kontekstu. Zlonamjernost ove konstatacije u tekstu dodatno je pojačana sljedećom netačnom inforacijom da sam ,,sam sebe predložio za člana Odbora direktora'', o čemu ću se izjasniti u sljedećoj tački.

Netačna je informacija da sam sam sebe predložio za člana Odbora direktora Komunalnog

Što se tiče ove informacije, važno je istaći da sam za člana Odbora direktora iz reda zaposlenih izabran 2021.godine i da mi je mandat 4 godine, pa je jasno da se ove godine nije sprovodila procedura izbora kako se to u tekstu maliciozno i tendeciozno navodi. Kroz proceduru koja je sprovedena 2021.godine, usljed restrikcija zbog COVID-19 virusa, ubjedljivom većinom, glasovima zapošljenih sam izabran ja, te nisam mogao sebe predložiti za člana Odbora direktora, već je na osnovu sprovedene procedure to učinio Izvršni direktor.

Iz svega navedenog, jasno je da je čitav tekst, u potpunosti iskonstruisan na neistinama i netačnim i neprovjerenim informacijama. Zbog tako napisanog teksta meni je nanijeta velika šteta, te mi je narušen lični i profesionalni ugled o kojem sam vodio računa tokom čitave svoje karijere i što ću činiti i u budućnosti. Za povredu integriteta koja mu je ovakvim tekstom učinjena biću prinuđen da satisfakciju potražim pred nadležnim organima.

Bonus video: