Vraneš sa mještanima Đurđevića Tare: Obećao pomoć u vezi izmještanja visokonaponskog dalekovoda

Mještani su istakli da bi potpuno bio onemogućen život u Đurđevića Tari ukoliko prođe 400 kilovoltni dalekovod kroz selo

11856 pregleda 4 komentar(a)
Vraneš sa mještanima, Foto: Opština Pljevlja
Vraneš sa mještanima, Foto: Opština Pljevlja

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš obećao je mještanima pljevaljskog sela Đurđevića Tara, sa kojima je danas razgovarao u svom kabinetu, da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti i pomoći u rješavanju problema koji imaju zbog izmještanja visokonaponskog dalekovoda.

Mještani su istakli da bi potpuno bio onemogućen život u Đurđevića Tari ukoliko prođe 400 kilovoltni dalekovod kroz selo, najnaseljenije u pljevaljskoj opštini.

Traže od predsjednika opštine da iskoristi svoje ingerencije i interveniše kod nadležnih institucija kako bi se ovaj problem riješio.

Vraneš je, kako se navodi u saopštenju, kazao da ovo nije samo problem mještana Đurđevića Tare, već i lokalne uprave, s obzirom na značaj koje to selo ima za opštinu Pljevlja.

U Đurđevića Tari nastanjeno oko 150 stanovnika, a 15 domaćinstava aktivno se bavi poljoprivredom i turizmom. U selu se nalazi na desetine voćnjaka, desetine hektara najplodnijih oranica, mnogobrojni turistički objekti, a na samoj trasi je i manastir Svetog Arhangela Mihaila iz 13. vijeka.

Mještani tvrde da ovo nije jedina sporna trasa u izgradnji dalekovoda Pljevlja-Tivat, već da je bilo još nekoliko spornih trasa duž teritorije, u susjednim opštinama, ali da su sve pozitvno riješene osim ove u Đurđevića Tari.

Smatraju da je moguće postaviti dalekovod trasom, koja bi zaobišla selo.

Bonus video: