Mojkovac: U kasi 7,7 miliona, polovina za kapitalne projekte

Centralna javna rasprava o Nacrtu odluke o budžetu Opštine Mojkovac zakazana za 1. decembar

7947 pregleda 23 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Budžet Opštine Mojkovac za narednu godinu planiran je na 7,7 miliona eura, a više od polovine iznosa - 3,9 miliona eura, čine kapitalni izdaci.

Oko 3,77 miliona eura predviđeno je za tekuće izdatke.

Opština će, kako je planirano, prihodovati blizu 4,8 milona eura, a nedostajućih 2,9 milona namjeravaju, kako piše u Nacrtu odluke o budžetu, da nadomjeste, između ostalog, kreditom, prihodima od prodaje imovine i depozitom.

Opština će se, pojašnjeno je u nacrtu, u 2024. godini, u skladu sa odlukom Skupštine opštine Mojkovac od 4. avgusta, nakon pribavljene saglasnosti Vlade Crne Gore, kreditno zadužiti za finansiranje projekata u iznosu do 1,5 miliona eura. To zaduženje će biti realizovano preko Ministarstva finansija, kod Evropske investicione banke (EIB), a novac će koristiti za potrebe finansiranja projekta unapređenja sistema za upravljanje otpadnim vodama.

Kada je riječ o sopstvenim prihodima, najviše novaca, prema planu, u opštinsku kasu sliće se od poreza, oko 1,8 milona eura. Prihodi od naknada i taksi planirani su u ukupnom iznosu od 670.000 eura, dok donacijama i transferima lokalna uprava namjerava da obezbijedi oko 2,7 miliona eura.

Za zarade zaposlenih u opštinskoj administraciji, kako piše u nacrtu odluke, naredne godine biće potrošeno 1,46 miliona eura, što je za oko 270.000 više nego što je bio plan za 2023.

Za subvencije je planiran identičan iznos kao i ove godine, odnosno, 175.000 eura.

U odnosu na ovu, za narednu godinu povećan je i iznos za transfere institucijama, pojedincima, NVO...

Kako piše u nacrtu Odluke o budžetu, lokalna turistička organizacija sljedeće godine može da računa na podršku iz opštinske kase od 130.000 eura, što je za 30.000 više u odnosu na iznos opredijeljen za tu namjenu ove godine.

Povećana je podrška i Crvenom krstu, kao i Dnevnom centru za djecu i omladinu sa teškoćama u razvoju.

Nacrt odluke o budžetu trenutno je na petnaestodnevnoj javnoj raspravi, a centralna javna rasprava biće održana 1. decembra.

Bonus video: