Grin houm: EU objavila nova pravila o zagađenju iz TE, vlade regiona nijesu spremne za primjenu

„S obzirom na to da većina zemalja Zapadnog Balkana usvaja zakone koji se eksplicitno odnose na standarde EU za najbolje raspoložive tehnike, od sada se dozvole za nove elektrane moraju zasnivati na BREF-u LCP-a (Large Combustion Plants)“, kaže se u saopštenju NVO Grin houm
2 komentar(a)
Green Home, Foto: Green Home
Green Home, Foto: Green Home
Ažurirano: 17.08.2017. 13:53h

Evropska unija (EU) objavila je danas nova pravila zagađenja koja će ograničiti emisiju štetnih gasova iz termoelektrana (TE) i koja će, kako je saopšteno iz nevladine organizacije (NVO) Grin houm /Green Home/, imati veliki uticaj i na države Zapadnog Balkana.

Kako su kazali iz Grin houma, nova pravila objavljena su u Službenom listu EU i primjenjivaće se i u većini zemalja Zapadnog Balkana.

„Međutim, vlade regiona još nijesu spremne za stvarnu primjenu ovih standarda( LCP BREF)“, smatraju u toj NVO.

Prema njihovim riječima, novi standardi uključuju strožije granice zagađenja za azotne okside, sumpor-dioksid i prašinu, kao i novi standard za emisije žive.

Oni, kako su pojasnili iz Grin houma, obezbjeđuju da velike fabrike koriste najbolje raspoložive tehnike za smanjenje zagađenja, koje će dovesti do značajnog smanjenja emisija zagađujućih materija i pozitivnog uticaja na kvalitet vazduha širom Evrope.

„S obzirom na to da većina zemalja Zapadnog Balkana usvaja zakone koji se eksplicitno odnose na standarde EU za najbolje raspoložive tehnike, od sada se dozvole za nove elektrane moraju zasnivati na BREF-u LCP-a (Large Combustion Plants)“, kaže se u saopštenju te NVO.

Navodi se da, kada se obnove dozvole za postojeća postrojenja, ona moraju da prate i nove standarde.

„Ipak, izgleda da većina vlada u regionu nije upoznata sa ovim pitanjem, uprkos brojnim upozorenjima NVO. U skorašnjoj analizi organizacije Bankwatch konstatovano je da skoro nijedna od planiranih novih elektrana na Zapadnom Balkanu ne bi ispunila nove standarde LCP BREF“, kazali su iz Grin houma.

Kako su naveli, nijedna država u regionu ne insistira na primjeni novih standarda, čak ni one koje su najbliže pristupanju EU.

Iz Grin houma podsjećaju da Studija o procjeni uticaja na životnu sredinu (EIA) za TE Pljevlja dva pokazuje da bi postrojenje ispunilo samo standarde EU iz 2010. godine iz Aneksa Pete Direktive o industrijskim emisijama, koji su sada zastarjeli.

„Ipak, nadležni su u potpunosti zanemarili naša upozorenja o ovom pitanju podnešena u okviru komentara u toku javne rasprave o elaboratu procjene uticaja za TE Pljevlja dva“, kaže se u saopštenju te NVO.

Navodi se da je, aknon objavljivanja analize organizacije Bankwatch u junu, Elektroprivreda Crne Gore tu analizu nazvala "kritičnom i netačnom" uz navode da će "izgradnja jedinice dva biti u skladu sa garantovanim uslovima i standardima EU za odgovarajuću tehnologiju sagorijevanja uglja.

Iz Grin houma napominju da je obaveza izvođača radova da primjenjuje savremenu i najbolju dostupnu tehnologiju (BAT), uključujući sve aktivnosti za čišćenje otpadnih gasova u skladu sa definisanim direktivama EU, čak i u slučaju da se pojave strožiji međunarodni ekološki standardi .

„Međutim, procjena uticaja na životnu sredinu i studija izvodljivosti za projekat izgradnje drugog bloka TE u Pljevljima čak i ne pominju ove strožije nove standarde, pa je teško zamisliti da će se oni stvarno primjenjivati“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: