Gradnja puni opštinsku kasu u Kolašinu

Zbog investicionog buma Kolašin planira da sljedeće godine prihoduje gotovo milion i po eura

3183 pregleda 5 komentar(a)
U Kolašinu se sve više gradi, Foto: Dragana Šćepanović
U Kolašinu se sve više gradi, Foto: Dragana Šćepanović

Od naknade za uređivanje i izgradnju građevinskog zemljišta, Opština Kolašin planira da naredne godine prihoduje 1,45 miliona eura, što je sedam puta više nego, na primjer, 2020. godine.

Istovremeno, to je za 240.000 više od iznosa te vrste prihoda planiranog za ovu godinu. Priliv u opštinsku kasu, po tom osnovu, od januara do septembra je iznosio 1,1 milion eura.

U lokalnom Sekretarijatu za finansije ambiciozne planove opravdavaju, između ostalog, “velikim interesovanjem investitora za gradnju”, kao i povećanjem naknada.

“Izmjenama i dopunama odluke koja je regulisala iznos naknada početkom ove godine, ta vrsta dažbina koju plaćaju investitor i višestruko je uvećana. Uvedena je novina u obračunavanju naknade za objekte iznad 200 kvadrata, tako što je naknada za prvu zonu uvećana sa 30 na 150 eura, na 100 za drugu, na 70 za treću, a za četvrtu na 30 eura po kvadratu”, objasnili su iz Sekretarijata.

Novac koji Opština prikupi naplatom te takse od investitora, koji grade nove ili rekonstruišu postojeće objekte, namjenski bi trebalo da bude opredijeljen za unapređenje ili izgradnju nove javne i komunalne infrastrukture. To znači da je trošenje tog novca strogo namjenski opredijeljeno.

U Kolašinu se sve više gradi
U Kolašinu se sve više gradifoto: Dragana Šćepanović

Obrazlažući povećanje naknada u januaru ove godine iz kabineta tadašnjeg predsjednika Opštine Vladimira Martinovića saopštili su i da se, na taj način, postiže i efekat zaštite prostora od pretjeranog privođenja namjeni postojećih planova.

Podsjetili su i da “investitori prodaju stambene jedinice po cijenama koje se kreću i iznad 2.000 eura po kvadratu”. Objasnili su i da se u tom trenutku suočavaju sa zahtjevima investitora za izgradnju objekata komunalne infrastrukture koji značajno i višestruko premašuju iznos njihovih obaveza za naknadu za komunalno opremanje.

Neophodne uslove za brojne turističke i stambene objekte duž Ulice Boška Rašovića Opština je ove godine počela da obezbjeđuje rekonstrukcijom hidorotehničke infrastrukture u toj saobraćajnici. Ti radovi koštaće oko milion eura, novac je obezbijeđen iz potprograma “Pomoć manje razvijenim lokalnim samoupravama sa sjevera za realizaciju kapitalnih projekata iz sredstava ostvarenih od ekonomskog državljanstva”.

Za narednu godinu, kako je planirano, kada su u pitanju konkretni projekti, kapitalnim budžetom su obezbijeđena sredstva za rekonstrukciju ulica “Mirka Vešovića I” i ulice na Brezi. Breza je dio grada, koji je do sada privukao pažnju mnogih investitora, pa u toku ili skoro pri završetku izgradnje nekoliko hotelskih kompleksa. No, putna infrastruktura do tih lokacija je izuzetno loša. Minulih godina dodatno je uništena prolaskom teretnih vozila, koji su išli prema gradilištima. Rekonstrukcija saobraćajnice Breza, kako je planirano, koštaće građane Kolašina 210.000 eura.

Bonus video: