Budvanski Vodovod traži direktora, dok Jasna Dokić još čeka imenovanje

Budvanski Vodovod raspisao oglas za zapošljavanje izvršnog direktora, u vrijeme dok je aktuelni glavni kandidat za zamjenika pritvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića

13628 pregleda 10 komentar(a)
Zgrada Vodovoda u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Vodovoda u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Budvanski Vodovod raspisao je oglas za zapošljavanje izvršnog direktora ili direktorice.

Konkurs za izbor novog čelnog čovjeka najznačajnije opštinske firme događa se u vrijeme dok njim još upravlja aktuelna direktorica Jasna Dokić, a koju je pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović predložio da mu bude zamjenica i rukovodi Opštinom dok se on nalazi u spuškom Istražnom zatvoru. Tu odluku je donio Odbor direktora, u kome prevagu imaju predstavnici nekadašnjeg Demokratskog fronta.

Rok za prijavljivanje je samo pet dana, praktično do kraja ove sedmice, a u toj firmi očekuju da je to dovoljno da se svi zainteresovani mogu javiti na konkurs.

Jasna Dokić se nalazi na čelu Vodovoda već pet godina, a o tome kako je njime upravljala podijeljena su mišljenja.

Jasna Dokić
Jasna Dokićfoto: Vuk Lajović

I dok u opoziciji smatraju da je Vodovod postala firma koja gomila broj zaposlenih bez dobrih poslovnih rezultata, dotle Božović i rukovodstvo vladajućeg političkog bloka smatraju da način na koji je radila u najvećoj opštinskoj firmi, Dokić preporučuje da može da upravlja i Opštinom.

Svih prethodnih decenija tu direktorsku funkciju su isključivo pokrivali partijski kadrovi, rijetko ko je mogao da sjedne u fotelju preduzeća, a da za to nije imao blagoslov kabineta predsjednika Opštine.

Konkurs se raspisuje za izboru direktora na određeno vrijeme, kako piše, u trajanju od 48 mjeseci, radno vrijeme puno, sa radnim iskustvom u trajanju od 36 mjeseci. Uslovi da bi se neko prijavio na konkurs su da ima visoko stručno obrazovanje, te da poznaje rad na računaru, da ima organizacionu sposobnost.

Predlog Božovića da za potpredsjednicu predloži Dokić već punih mjesec izaziva previranja u koaliciji koju je on predvodio na minulim lokalnim izborima i osvojio apsolutnu vlast.

Pokušaj da Dokić sjedne u potpredsjedničku fotelju propao je prošle sedmice, nakon što tri odbornika nekadašnjeg Demokratskog fronta nijesu došla na nastavak sjednice u zakazan u večernjim satima, pa je zato i sjednica prekinuta, kako se politička kriza još ne bi produbila. Predsjednik parlamenta Nikola Jovanović uvjeren je da će sjednica Skupštine opštine biti zakazana u što skorije vrijeme, zakonski rok je 30 dana, te da će Dokić biti izabrana glasovima najmanje 17 odbornika.

Izbor potpredsjednika je ključan kako bi grad mogao da funkcioniše, pošto je Božoviću nakon sedam mjeseci, koliko se nalazi u Istražnom zatvoru, sada praktično onemogućeno više od strane Višeg suda da potpisuje dokumenta. Procedura koju je “uspostavila “ opštinska uprava, kojom je neformalno upravljao od sredine aprila Jovanović, je da se sva službena dokumenta odnose u Spuž na potpisivanje Božoviću, uz prethodno zeleno svjetlo Višeg suda. To je izazvalo pravi haos u funkcionisanju grada, jer brojne odluke, ugovori i dalje čekaju na verifikaciju prvog čovjeka grada. Jedino što je Viši sud, a sada je odluka na vijeću, do sada, uglavnom sa manjim ili većim zakašnjenjima dozvoljavao bez nekog velikog protivljenja je da se Božoviću dostave platne liste kako bi oko 500 radnika opštinske administracije i još nekoliko stotina onih koji su na budžetu dobili plate.

Međutim, isplatu novembarske i decembarske plate, a i zimnice, koja je omogućena usvajanjem rebalansa, omogućiće jedino potpis potpredsjednika Opštine.

Da se mora što prije uvesti red u Opštini, upozorili su prekjuče iz Sindikata zaposlenih Opštine Budva. Oni su uputili otvoreno pismo odbornicima, predsjedniku Skupštine opštine Nikoli Jovanoviću i predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću sa zahtjevom da u najkraćem mogućem roku uspostave normalno funkcionisanje Opštine Budva, odnosno nesmetan rad izvršnog organa i lokalne uprave u punom kapacitetu.

“Najveći dio zaposlenih ekonomski zavisi od isplate zarada iz Budžeta Opštine, kreditno su zaduženi i nemaju druge prihode, pa nesigurna dinamika isplate zarada ugrožava egzistenciju velikog broja zaposlenih i njihovih porodica”, upozorili su između ostalog iz ovog Sindikata.

Bonus video: