Nikšić: MZ Župa, Crveni krst i OŠ "Dušan Bojović" prikupili dvije i po tone hrane

Hrana će biti podijeljena socijalno ugroženim porodicama

3420 pregleda 43 reakcija 1 komentar(a)
Dio prikupljene hrane, Foto: Svetlana Mandić
Dio prikupljene hrane, Foto: Svetlana Mandić

U velikoj sabirnoj akciji koju su organizovale Mjesna zajednica (MZ) Župa nikšićka, opštinska organizacija Crvenog krsta i OŠ "Dušan Bojović", a priključili su im se i privrednici, prikupljeno je više od dvije i po tone osnovnih životnih namirnica. Hrana će biti podijeljena socijalno ugroženim porodicama.

„Zaista mi predstavlja zadovoljstvo što smo se kao Mjesna zajednica uključili u aktivnosti Crvenog krsta i što na ovakav način pokušavamo da bar malo pomognemo najugroženiji sloj stanovništva i da svojim primjerom pokažemo i drugima kako da se uključe i na jedan lijep način odnose prema tim našim sugrađanima. Na ovaj način animiramo i najmlađu populaciju da i oni kroz ove aktivnosti uvide potrebu da pomognu najugroženijem sloju stanovništva i da od malih nogu prihvate dobročinstvo“, kazao je predsjednik MZ Župa, Dragoljub Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Svetlana Mandić

Izrazio je nadu da će i ostale mjesne zajednice, a njih je u Nikšiću 32, krenuti njihovim stopama, a sve u korist dobrobiti cijelog društva.

„I u narednom periodu ćemo kroz ovakve aktivnosti pomagati ugroženom sloju stanovništva jer nijesu oni krivi što su u tom položaju. Mi kao društvo treba da damo puni doprinos da im pomažemo u skladu sa mogućnostim. Sve aktivnosti koje sprovodimo evo sedam godina usmjerene su prije svega na najosjetljiviji sloj društva i na najmlađe u našoj Mjesnoj zajednici. To je ta poruka koja ide iz naše mjesne zajednice – dajte da pomognemo jer zaista naše malo nekome znači dosta“, poručio je Radulović.

Goran Damjanović, koordinator programskih aktivnosti u Crvenom krstu Nikšić, zahvalio se Župljanima na akciji i naglasio da u toj mjesnoj zajednici slične akcije organizuju po nekoliko puta godišnje i da su im zbog toga zahvalni.

Damjanović
Damjanovićfoto: Svetlana Mandić

Crveni krst Crne Gore obilježava 148 godina postojanja, a opštinska organizacija iz Nikšića je realizovala niz aktivnosti kako bi obilježila značajan datum, ali i, po ko zna koji put poslali poruku da su uvijek tu za socijalno ugrožene građane, kao i sve one kojima je njihova pomoć potrebna, a njih nije mali broj.

„Odlučili smo da Dane Crvenog krsta posvetimo građanima Nikšića, jer naša organizacija postoji da bi bila njima na usluzi. Počeli smo lijepom akcijom koju smo sproveli zajedno sa Elektroprivredom i gdje smo pomogli 200 socijalno ugroženih porodica. Tu istu akciju nastavili smo sa našim volonterima, podmlatkom i omladinom, preko naše sabirne akcije koja je održana u šest marketa i zajedno sa sugrađanima i ljudima dobre volje sakupili smo pomoć za 150 porodica“, kazao je Damjanović.

Sabirnoj akciji, pored škol u Župi, odazvale su se i druge vaspitno-obrazovne ustanove – škole „Olga Golović", koja je sakupila hranu za narodnu kuhinju, „Braća Ribar“ i „Ivan Vušović“, dok će dvije predškolske ustanove „Lastavica“ i „Izvor“ sakupljati novogodišnje poklone za djecu.

„U toku Dana Crvenog krsta planiramo druženje i sportske aktivnosti sa starijim osobama, obilježavanje 1. decembra, Svjetskog dana protiv side, i akciju Dnevnica, gdje će naši volonteri raditi u lokalima i preduzećima, a sva sakupljena sredstva opredijelićemo najugroženijoj porodici. Nadam se da će se, tradicionalno, i Pivara priključiti našoj akciji gdje ćemo podijeliti vaučere za socijalno ugroženo stanovništvo“, kazao je Damjanović.

Crveni krst, ako je suditi po nikšićkom podmlatku, ima sigurnu budućnost.

„Kada je bila sabirna akcija u kojoj su učestvovali članovi podmlatka, od sedam do devet godina, oni su svojim primjerom pokazali kako treba raditi. Nije ovo prvi put i prva akcija gdje su se oni uključili. Imamo mladog volentera, Iva Petranića koji je četiri smjene odradio, tj. 12 sati je bio volonter i niko nije mogao da ga pomjeri. To mu je bila želja. I ne samo on, nego svi su pokazali da žele da rade dvije-tri smjene što je rijetkost“, sa ponosom je kazao Damjanović.

Bonus video: