Bar: Spajić položio kamen temeljac Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju

"Ovo je pokazatelj kako sinhronizovanim aktivnostima lokalne uprave i centalnih vlasti možemo doći do rješenja značajnih problema u lokalnim zajednicama ali ovo treba da bude i posljednja opomena svima nama koji učestvujemo u procesima donošenja odluka da projekti od opšteg značaja ne smiju da čekaju", saopštio je Raičević.

7236 pregleda 0 komentar(a)
Polaganje kamena temeljca, Foto: Marija Pešić
Polaganje kamena temeljca, Foto: Marija Pešić

Premijer Milojko Spajić danas je položio kamen temeljac Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Baru, sa predsjednikom te opštine, Dušnom Raičevićem.

Dnevni centar, na koji građani Bara čekaju preko deset godina, biće izgrađen u neposrednoj blizini Osnovne škole "Meksiko" u barskom naselju Polje.

Ovaj projekat je vrijedan 1,634 miliona eura a rok za završetak radova je tačno godinu dana, do kraja novembra 2024. godine.

Uprava za kapitalne investicije je u julu ove godine zaključila ugovor o izvođenju radova na izgradnji ovog objekta.

Za to je izabrala kompaniju "Bombeton" DOO sa Cetinja, dok će nadzor vršiti kompanija "Ing-invest" DOO iz Danilovgrada.

Ovaj projekat realizuje Opšrtina Bar u saradnji sa Vladom Crne Gore, Ministarstvom finansija, Ministarstvom prosvjete i Ministasrtvom kapitalnih investicija.

Raičević je kazao da na projektu Dnevnog centra lokalna administracija radi od septembra 2020. godine, kada su raspisali konkurs za idejno rešenje koje će finansirati Uprava za kapitalne projekte.

"Ovo je pokazatelj kako sinhronizovanim aktivnostima lokalne uprave i centalnih vlasti možemo doći do rješenja značajnih problema u lokalnim zajednicama ali ovo treba da bude i posljednja opomena svima nama koji učestvujemo u procesima donošenja odluka da projekti od opšteg značaja ne smiju da čekaju", saopštio je Raičević.

Sa Spajićem je dogovorio da će se ovakva saradnja nastaviti, kako bi došli u poziciju da riješe sve one prostorne i objektivne probleme sa kojima se lolano stanovništvo i turisti susreću.

Oni su razgovrali i o neophodnosti infrastrukturnih projekta rekonstrukcije regionalnih putnih pravaca, put R28, za koji Opština Bar priprema glavni projekat i reviziju a to je loklanitet koji će povezati Bar sa Virpazarom kao i o projekat puta R29 koji će povezati Bar preko Valdimirskih ruta sa graničnim prelazom Sukobin.

Raičević je kazao da su zatražili podršku Spajića za inicijativu Opštine Bar i Uprave za saobraćaj a koja se tiče izgradnje bulevarske saobraćajnice od Šušanja do Sutomora kojom bi se riječili intenzivne probleme u saobraćaju sa kojim se građani Bara i turisti susreću svake ljetnje sezone.

Spajić: Bar je strateški grad za Crnu Goru, to će se tek pokazati u budućnosti

Spajić je u obraćanju medijima poručio da žele da pokažu roditelji odnos Vlade prema djeci i da na pravi način brinu o svakom djetetu te da je Dnevni centar pravi pokazatelj toga.

On je naglasio da je ovaj projekat čekao 14 godina na realizaciju te da mu je zadovoljstvo što konačno mogu da krenu sa izgradnjom.

Poručio je da će lično pratiti ovaj projekat koji mora biti završen u roku, za godinu dana i da će za Dan opštine Bar, koji se obilježava 24. novembra, moći da ga otvore.

Spajić je kazao da su razgovrali sa evropskim partnerima o izgradnji autoputa od Podgorice do Bara, koji su pokazali veliko interesovanje da se taj projekat realizuje u najkraćem roku.

"Mislim da možemo čak od početka 2025. godine pokušati da završimo sve i da se krene u izgradnju autoputa od Podgorice do Bara", poručio je.

On je najavio najveći grant ikada od Evropske unije za željezničku infrastrukturu od Bara do Golubovaca, odnosno Podgorice, u vrijednosti od 112 miliona eura.

Naglasio je da to još nije formalno završeno ali da čekaju potvrdu od Evropske unije.

Spajić je ocijenio da je to poruka želje da se Crna Gora što prije integriše u Evropsku uniju i želje Evrope da Crna Gora bude dio nje.

Premijer Crne Gore govorio je i o drugim projektima i planovima na području Bara. Jedan od njih je i izgradnja Olimpijskog bazena za koju on kaže da je jedan od prioritetnih projekata njegove Vlade za 2024. godinu.

Bonus video: