Bojović: Digitalizacija i osavremenjavanje nastave i reafirmacija položaja i ugleda nastavne profesije strateški važni

Naredne školske godine, kako je kazao Bojović, počinje i SELFIE istraživanje za nastavno osoblje, koje će pokazati gdje su nedostaci, odnosno koliko se nastava u tom smislu može unaprijediti

1767 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija
Sa konferencije, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Digitalizacija i osavremenjavanje nastave i reafirmacija položaja i ugleda nastavne profesije strateški su važni i ne smije se zanemarivati ni jedan ni drugi proces, poručio je državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, Dragan Bojović.

On je, na konferenciji Digitalno obrazovanje za ljudska prava, koju je organizovala nevladina organizacija Juventas, kazao da je činjenica da se djeca već informišu, edukuju i stiču znanja u digitalnom svijetu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Bojović je rekao da nastava treba i mora da prati taj proces.

On je naveo da Ministarstvo insistira na razvojnim projektima upravo u tom pravcu.

Kako je saopšteno, jedan od njih je nabavka računarske opreme za obrazovno-vaspitne ustanove u Crnoj Gori u iznosu od 6,3 miliona eura, čime će se obezbijediti 50 odsto potreba škola.

„Nastojaćemo da u što skorijem vremenu obezbijedimo 100 posto potreba naših škola. Imamo resurs „Digitalna škola” koja omogućava onlajn kolaboraciju svih aktera u obrazovanju, ali i dostupnost velikog broja digitalnih sadržaja za samostalno onlajn učenje”, naglasio je Bojović.

On je dodao da je sprovedeno SELFIE istraživanje u školama, kako bi se sagledala digitalna zrelost koju su učenici ostvarili.

Naredne školske godine, kako je kazao Bojović, počinje i SELFIE istraživanje za nastavno osoblje, koje će pokazati gdje su nedostaci, odnosno koliko se nastava u tom smislu može unaprijediti.

Bojović je istakao važnost razvoja elektronskih usluga za sve građane, kako bi se olakšao upis, komunikacija i interakcija svih zainteresovanih građana sa obrazovnim sistemom.

„Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će insistirati na daljem osavremenjivanju nastave, jer je to aspekt koji je i neizbježan i nužan, kako bi nastava pratila tehnološki razvoj“, kaže se u saopštenju.

Bojović je rekao da pritom treba imati u vidu da je tehnologija pomoćno sredstvo, a ne cilj po sebi, što je pokazala kriza sa koronom.

„Strateški nam je bitna digitalizacija i osavremenjavanje nastave, ali i reafirmacija položaja i ugleda nastavne profesije. Ne smijemo zanemarivati ni jedan ni drugi proces, već ih usklađivati, kako bi se ostavrivali najbolji rezultati”, naglasio je.

Na konferenciji su, pored ostalih, učestvovali predstavnik Američke ambasade Stiven Drejkon, direktorica Juventas Ivana Vujović, Goran Šuković iz CEO Logate Instituta, profesorica CSBH i medijske pismenosti Svetlana Koprivica, kao i Nevena Čabrilo iz Zavoda za školstvo, koja je govorila o procesu digitalizacije u obrazovnom sistemu.

Bonus video: