Građani većinom zadovoljni radom Opštine Ulcinj

Lokalna uprava Ulcinja naručila istraživanje o mišljenju Ulcinjana

2599 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Ulcinja, Foto: Biljana Matijašević
Detalj iz Ulcinja, Foto: Biljana Matijašević

Većina građana Ulcinja, njih 59,4 odsto, zadovoljna je radom lokalne uprave, 15,6 procenata je nezadovoljno, a 25,1 neodlučno, što ukazuje na potencijal za poboljšanja u radu uprave.

To piše u istraživanju koje je u najjužnijoj Opštini sprovela agencija Damar, koje je naručila lokalna vlast.

Takođe, 56,5 odsto Ulcinjana zadovoljno je ili djelimično zadovoljno radom aktuelnog predsjednika Opštine Omera Bajraktarija, 12 odsto je nezadovoljnih, a značajan broj ispitanika, 31,5 odsto, bio je neodlučan.

“Građani Ulcinja smatraju da je najveći napredak postignut u oblasti investicija (38,7 odsto), a slijede smanjenje korupcije (20,3) i javne finansije (13,1). Ovi podaci ukazuju na to da građani cijene napore usmjerene na ekonomski razvoj i transparentnost”, piše u nedavnom izvještaju koje je sprovedeno među 500 punoljetnih stanovnika opštine.

Najveće zadovoljstvo građani iskazuju prema izgradnji i rekonstrukciji ulica i puteva, uređenju i održavanju parkova i čistoći javnih površina. Nasuprot tome, piše dalje, najviše nezadovoljstva izraženo je u vezi s problemom pasa lutalica, parking prostora i vodosnabdijevanja.

“Postoje određene demografske i političke razlike u percepciji rada lokalne uprave i predsjednika Opštine - muškarci i žene se neznatno razlikuju u svojim ocjenama, dok starosne razlike i političke preferencije imaju uticaj na percepciju efikasnosti i uspješnosti lokalne uprave”, stoji u istraživanju.

Najčešće korišćeni medij je TV Teuta, sa 57,6 odsto ispitanika koji ga navode kao izvor informacija, dok je portal UI Info drugi po popularnosti, sa 34,2 odsto ispitanika.

Najviše korišćena aplikacija je Viber, sa 77, 9 odsto ispitanika koji imaju profil. Istraživanje je pokazalo da je i Instagram takođe visoko rangiran, sa 47,1 odsto korisnika, dok Facebook ima 41,9 odsto ipsitanika.

“Analizirajući stavove građana Crne Gore o smjeru kojim se zemlja kreće, možemo uočiti da su građani Ulcinja gotovo ravnomjerno podijeljeni po ovom pitanju. Oko 51,6 odsto ispitanika smatra da se Crna Gora kreće pravim putem, dok se 48,4 odsto ne slaže s ovim stavom. Postoje značajne razlike u percepciji zasnovane na polu, starosti i tipu naselja”, piše u izvještaju.

Bonus video: