Nestanci struje u Dajbabama redovni

Iz Cedisa tvrde da redovno komuniciraju sa građanima i da rade na sanaciji svih problema

5840 pregleda 7 komentar(a)
Mještani tvrde da gotovo godinu imaju isti problem, Foto: Privatna arhiva
Mještani tvrde da gotovo godinu imaju isti problem, Foto: Privatna arhiva

Mještani naselja Dajbabe danima kubure sa čestim nestancima struje, a, kako tvrde, nadležne institucije ne reaguju na njihove upite.

Međutim, iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (Cedis) ističu da uredno odgovaraju na upite mještana tog naselja, dodajući da je zamjena stubova razlog čestih nestanaka struje prošlog mjeseca.

Peđa Kovačević iz Dajbaba kazao je “Vijestima” da su više puta obavještavali to preduzeće o problemima, ali i da su uputili dopis izvršnom direktoru Vladimiru Čađenoviću.

U dopisu Čađenoviću, koji je dostavio i redakciji, Kovačević je istakao da je “izgradnjom zaobilaznice oko grada otvorena mogućnost za izgradnju velikog broja stambenih zgrada i skladišnih prostora koji prekomjerno troše električnu energiju na teritoriji Dajbaba”.

“Ovakvom izgradnjom došlo je do nagle preopterećenosti postojeće mreže koja se manifestuje čestim nestajanjem električne energije. Od prošlog petka naše naselje ne dobija struju regularno. Radi po jedna faza na par sati. Pisali smo CEDIS-u, međutim nijesmo dobili odgovor”, kazao je Kovačević “Vijestima”.

On tvrdi da ovo nije problem “novije prirode, već datira od prošle godine”.

Iz Cedisa, u odgovorima na pitanja “Vijesti”, naglašavaju da se područja Dajbabe, Dahna i Botun napajaju sa trafo-stanice TS 35/10.

“U oktobru nije bilo prekida u napajanju potrošača sa ovog trafo reona. U novembru je evidentirano pet neplaniranih prekida od kojih su svi bili neplanirani. Ispad dalekovoda prouzrokovao je beznaponsko stanje 49 minuta. Za jedan evidentirana je zamjena visokonaponskih osigurača (VNO) u trajanju od osam minuta. Veći problemi i duža beznaponska pauza zbog ispada dalekovoda evidentirani su 25. novembra u popodnevnim satima i 26. novembra u prijepodnevnim satima. Razlog su stradali stubovi i njihova zamjena”, kazali su iz Cedisa.

Objasnili su da je prvoj zamjeni stubova “prethodio ispad dalekovoda kada je najveći dio Dajbaba bio bez napajanja”.

“Kako u tom dijelu dalekovod prolazi kroz privatnu parcelu, njen vlasnik nije dozvolio pristup stubu tj. da se odradi zamjena stuba, pa je zbog toga beznaponska pauza bila duga. Takođe, prilikom svake od navedenih zamjena, treba imati u vidu i kratkotrajna isključenja dalekovoda za potrebe manipulacije rastavljačima ili skidanja mostova”, rekli su iz CEDIS-a.

Bonus video: