U Domu zdravlja Stara Varoš u nedjelju vakcinacija protiv velikog kašlja

Veliki kašalj je akutna respiratorna infekcija, a karakteriše se dugotrajnim nadražajnim kašljem praćen zacjenjivanjem sa potencijalno ozbiljnim komplikacijama, osobito kod novorođenčadi i odojčadi kod koje zbog uzrasta još nije započeta vakcinacija ili nisu stigli da prime sve potrebne doze vakcina iz primarne serije, kao i djeca do pet godina starosti

6301 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Domu zdravlja u Staroj Varoši u nedjelju, 3. decembra u terminu od 9 do 17 časova biće organizovan vanredni termin za vakcinaciju djece, nakon što su u Crnoj Gori laboratorijski potvrđeni slučajevi oboljevanja od pertusisa (velikog kašlja).

Institutu za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) je tokom novembra prijavljeno 22 slučaja obolijevanja od pertusisa, bolesti koja je poznata i pod nazivom "veliki kašalj", saopšteno je iz IJZCG.

"Veliki kašalj je akutna respiratorna infekcija koju uzrokuje bakterija Bordatela pertusis, a karakteriše se dugotrajnim nadražajnim kašljem praćen zacjenjivanjem sa potencijalno ozbiljnim komplikacijama, osobito kod novorođenčadi i odojčadi kod koje zbog uzrasta još nije započeta vakcinacija ili nisu stigli da prime sve potrebne doze vakcina iz primarne serije, kao i djeca do pet godina starosti", saopšteno je iz Doma zdravlja Glavnog grada.

Oboljenje se uspješno prevenira vakcinacijom sa kombinovanim vakcinama koje u svom sastavu sadrže komponentu protiv velikog kašlja (Hexaxim, Pentaxim, Tetraxim).

"Apelujemo na roditelje i staratelje koji imaju djecu koja nisu vakcinisana ili nisu primila sve tri doze vakcina iz primarne serije, kao i oni koji nisu primili revakcinu u dvije godine života i pred polazak u školu da dovedu svoju djecu na vakcinaciju i na taj način sprijeće oboljevanje od velikog kašlja, kao i od drugih oboljenja koje se ovim vakcinama mogu spriječiti", piše u saopštenju Doma zdravlja Glavnog grada.

Bonus video: