Kršenje pravila povlači sankciju: Vikendi su test volje za ozdravljenjem

Od 2019. godine udaljeno je 11 klijenata

29640 pregleda 87 reakcija 8 komentar(a)
Kakaricka gora, Foto: djuric zoran
Kakaricka gora, Foto: djuric zoran

Zbog unošenja, odnosno konzumacije psihoaktivnih supstanci ili alkohola, od 2019. godine iz “Kakaricke gore” udaljeno je jedanaest klijenata.

Većina zloupotreba zbog kojih je prekinut njihov terapijski ugovor, desila se nakon povratka sa vikenda.

To, pored ostalog, pokazuju podaci koje su “Vijestima” iz podgoričke JU “Kakaricka gora” dostavili na zahtjev za slobodan pristup informacijama (SPI).

Zahtjev je upućen nakon što se javnosti obratila majka jednog klijenta, koja je, pored ostalog, iznijela više optužbi na rad ustanove. Njen sin, kako je navela, u ustanovu je smješten prije oko pola godine, ali je njegov terapijski ugovor prekinut zbog zloupotrebe psihoaktivnih supstanci (PAS). Istovremeno i iz istog razloga, ugovor je raskinut sa još tri klijenta.

Majka koja se pismom obratila javnosti, pored ostalog, navela je da se u ustanovi “slobodno konzumira droga”.

Iz Kluba odbornika SD-LP u Skupštini Glavnog grada potom su najavili da će tražiti razrješenje vršioca dužnosti direktora ustanove Marka Čađenovića, kao i kompletnog Savjeta.

“Dobili smo informacije da se uprkos pravilima, narkotici unose u ustanovu ‘Kakaricka gora’, a nekoliko korisnika je udaljeno zbog toga”, kazao je šef Kluba odbornika SD-LP Miloš Mašković u četvrtak.

Govoreći o konkretnom slučaju, direktorica NVO “Moja šansa je tvoja šansa” Tanja Nuculović rekla je da “nejasno je kako je unesena droga...”.

Iz JU “Kakaricka gora” tvrde da imaju kontrole i da bi problem bio da su prećutali činjenicu da su klijenti bili pozitivni.

“Onda bi bio problem. Mi smo riješili problem. Kako je moguće? Unesu drogu u zatvor, u avion, pored svih skenera”, rekao je Čađenović juče, gostujući u “Bojama jutra”, na TV Vijesti.

Posljednji slučaj nije i prvi

Raskid terapijskog ugovora predviđen je Pravilnikom JU “Kakaricka gora” i ta mjera izriče se iz nekoliko razloga - zbog krađe, seksa, agresivnog ponašanja, samovoljnog udaljivanja i zbog unošenja i/ili konzumiranja PAS i/ili alkohola.

Od početka godine, prema podacima koje su iz JU “Kakaricka gora” juče dostavili “Vijestima”, zbog unošenja ili konzumiranja PAS ili alkohola udaljeno je ukupno pet klijenata - uz nedavna četiri, još jedan u junu.

“Početkom juna, klijent se vratio sa vikend izlaska i na testu na PAS bio je bio pozitivan. Nakon završenog testiranja i pretresa sa klijentom je prekinut terapijski ugovor”, navode iz ustanove u odgovoru “Vijestima”.

Slučaj četiri klijenta o čemu se govori u javnosti ovih dana, kako su dodali, desio se 14. novembra. Iz JU “Kakaricka gora” kazali su da je tokom redovnog pretresa 9. novembra rađeno testiranje svih klijenata, da je tada utvrđeno da su na testu svi klijenti bili negativni.

“U petak je jednom od klijenata bio odobren jednodnevni izlazak u komunikaciji sa porodicom, u trajanju od nekoliko sati. Praćenjem klijenata je utvrđena promjena ponašanja kod nekoliko klijenata, što je uslovilo da odmah donesemo odluku o još jednom vanrednom testiranju i generalnom pretresu. Ovom prilikom nije pronađena supstanca prilikom pretresa, ali je testiranjem utvrđeno prisustvo PAS u urinu kod četiri klijenta”, rekli su “Vijestima”.

Kako su dodali, u skladu sa standardnim procedurama, pozvali su porodice klijenata i obavijestili ih o situaciji.

“Članovi porodice tri klijenta su istog dana u nekoliko sati došli, i u njihovoj pratnji su klijenti napustili Ustanovu. Majka jednog od klijenata nije bila u Crnoj Gori u trenutku poziva, zbog čega smo mi donijeli odluku da taj klijent izolovan od ostalih boravi u Ustanovi još dva dana, dok majka ne dođe po njega. Ovakvo postupanje takođe ide u prilog tome da mi uvijek idemo iz pozicije neosude, razumijevanja i podržavanja, kako i u ovom slučaju ne bi došlo do težih posljedica”, rekli su iz “Kakaricke”.

Krili drogu i u kesama od grickalica

U odgovoru na SPI koji su dostavili redakciji, opisali su i slučajeve u kojima su, zbog unošenja i/ili konzumiranja PAS i/ili alkohola njihovi klijenti iz ustanove udaljavani i protekle četiri godine.

U 2022. godini raskinut je ugovor o tretmanu sa jednim klijentom, koji je bio pozitivan na PAS.

“Klijent se vratio sa vikend izlaska, na testu na PAS bio je negativan, izvršen je pretres stvari, ali je nakon nekoliko sati uočena promjena u njegovom ponašanju, nakon čega je dežurno lice iz obezbjeđenja pozvalo stručni tim i upravu, i tada je organizovano vanredno testiranje i pretres svih klijenata. Samo je taj klijent koji je i bio promijenjenog ponašanja bio pozitivan na test, koji je i priznao da je sa sobom unio supstancu i odmah je uzeo nakon ulaska u ustanovu. Nakon završenog testiranja i pretresa sa klijentom je prekinut terapijski ugovor”, navode u odgovoru.

Jedan ugovor zbog unošenja ili konzumiranja PAS i/ili alkohola raskinut je i u 2021. godini.

“Tokom 2021. godine klijent je došao na zakazani prijem, njegov test na PAS je bio negativan, ali prilikom pretresa stvari je pronađena psihoaktivna supstanca u kesi konditorskog proizvoda. Nakon čega je slučaj prijavljen inspektoru za droge koji je po službenoj dužnosti obavio uviđaj, zaplijenio nađenu supstancu i priveo lice koje je pokušalo da unese supstancu”, kazali su iz JU “Kakaricka gora”.

Tokom 2020. godine, prema dostavljenim podacima, nije bilo raskidanja ugovora zbog unošenja ili konzumiranja PAS i/ili alkohola, ali su godinu prije, iz tog razloga, ugovori raskinuti za četiri klijenta.

“Prilikom redovnog testiranja prilikom povratka sa vikenda utvrđeno je da je jedan klijent pozitivan na PAS i tom prilikom je raskinut terapijski ugovor. Takođe, iste godine, vanrednim pretresom je kod jedne klijentkinje pronađeno nekoliko tableta (benzodiazepina) i kod te klijentkinje je prekinut terapijski ugovor”, rekli su iz JU “Kakaricka gora”.

U druga dva slučaja, kako su dodali, kod klijenata je prilikom pretresa pri povratku sa vikenda utvrđen pokušaj da u Ustanovu unesu kreatin (u praškastom obliku).

“Što je takođe nedozvoljeno. Ova dva klijenta su direktno isključena sa tretmana”, kazali su “Vijestima”.

Za pet godina svih testiranja, manje od pet odsto pozitivnih

Prema podacima koje su dostavili redakciji, u JU “Kakaricka gora” od 2019. godine urađeno je ukupno 2.985 testova - redovnih i vanrednih. Od toga, 121 test bio je pozitivan.

Kako su pojasnili, redovno testiranje odnosi se na testiranja prilikom prijema klijenata, povratka sa vikend izlaska ili povratka sa jednodnevnog izlaska u pratnji osobe od povjerenja, kao i testiranja nerezidenata, prilikom dolaska u ustanovu. Pozitivni testovi koji su prikazani u ukupnoj statistici, kako su dodali, odnose se i na lica koja su bila kandidati za prijem, ali njihov prijem nije realizovan, jer je test bio pozitivan na prisustvo PAS.

U JU “Kakaricka gora” u Podgorici trenutno se nalazi 19 klijenata i tri klijentkinje na rezidencijalnom tretmanu, i 15 klijenata i tri klijentkinje na nerezidencijalnom dijelu.

Cijena tretmana u ustanovi i za crnogorske državljane i za strance iznosi 1.000 eura. Za državljane Crne Gore, porodica klijenta, odnosno klijentkinje, participiraju sa 230 eura, dok ostatak finansiraju Glavni grad Podgorica i Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Bonus video: