Radili i po paklenim vrućinama: U kabini izmjereno 59 stepeni!

“Najmanje što bi bilo korektno je da se preispita beneficirani radni staž zaposlenih u proizvodnji a ne da pravnici PIO i Rudnika uglja, uz pomoć nekakvog stručnjaka, po izboru iz Podgorice, određuju visinu o opravdanost beneficiranog radnog staža zaposlenih u Rudniku uglja, mjerenu pod optimalnim uslovima rada..."
0 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 16.08.2017. 18:57h

Sindikalna organizacija Rudnika uglja AD Pljevlja, pozvala je rukovodstvo kompanije da adekvatno vrednuje rad zaposlenih u proizvodnji ili ih oslobodi posla “za vrijeme tropskih vrućina, u najtoplijem dijelu dana”.

U Sindikalnoj organizaciji čiji je predsjednik Miloš Obrenić tvrde da rudari nijesu adekvatno nagrađeni iako su prethodnih dana radili u vanrednim uslovima zbog velikih vrućina, upućujući zamjerke rukovodstvu Kompanije na ignorantskom odnosu prema zaposlenima.

Tvrde da je u kabini rukovaoca razbijača na Drobilani „Maljevac“ prethodnih dana zabilježena temperatura od 59 stepeni Celzijusa.

“Najmanje što bi bilo korektno je da se preispita beneficirani radni staž zaposlenih u proizvodnji a ne da pravnici PIO i Rudnika uglja, uz pomoć nekakvog stručnjaka, po izboru iz Podgorice, određuju visinu o opravdanost beneficiranog radnog staža zaposlenih u Rudniku uglja, mjerenu pod optimalnim uslovima rada.

Cijenimo da je zdravlje zaposlenih prioritet svih prioriteta, a ne struja za klima uređaje građana Podgorice i primorja, a osim toga havarije na mašinama su češće u uslovima angažovanja u tropskim vrućinama. Uvjereni smo da je ovo interes i Kompanije i zaposlenih Rudnika uglja. U protivnom, ne želimo prognozirati posljedice. Bojimo se da će se javiti možda neki privatnik, profiter-kriminalac, koji će uposliti nekog penzionera, zakinuti državu za poreze, a posebno nezaposlene, po uzoru na razne agencije tipa sekjuriti”, saopštili su iz sindikalne organizacije.

Sindikat tvrdi i da je odnos države prema Pljevljima i zaposlenima u Rudniku uglja krajnje nekorektan.

"Nepojmljivo je i neshvatljivo da radnici EPCG imaju u prosjeku 200 eura veću platu od rudara, valjda samo zato što su Pljevljaci. Ovo je prema ocjeni Sindikata, drsko, ignorantsko i pokazatelj nepoštovanja pljevaljskog kraja, koji je više nego sigurno privredna kolonija Crne Gore. Za sve to je kriva vjerujemo, lokalna vlast i njihov podanički mentalitet, a bogami ne može se izostaviti i odgovornost rukovodstva Rudnika uglja. Uostalom, kako opravdati da su plate rudara znatno manje nego prije 10 godina, ako se zna da je broj zaposlenih tada bio blizu 50 odsto veći, da je proizvodnja bila manja i plus radnici imali topli obrok i prevoz, a namirnice bile najmanje 50 odsto jeftinije”, tvrde u Sindikatu.

Bonus video: