Tirana Ulcinju daruje Pomorski muzej

U muzej bi mogli pretvoriti Pašinu kuću, ili pak kuću Jola Zeca na Pristanu, kaže Ilir Čapuni, čiju je inicijativu podržala ambasadorka Albanije u Crnoj Gori Žaklina Peto i predsjednik Tirane Erion Veliaj

30003 pregleda 169 reakcija 16 komentar(a)
Čapuni na otvaranju izložbe, Foto: Privatna arhiva
Čapuni na otvaranju izložbe, Foto: Privatna arhiva

Ulcinj bi uskoro trebalo da dobije Pomorski muzej, a gradnju ili rekonstrukciju nekog od postojećih objekata u tu svrhu, finansiraće glavni grad susjedne Albanije, Tirana.

To je “Vijestima” potvrdio visoki funkcioner Force i poslanik u Skupštini Ilir Čapuni, čija je inicijativa o prijekoj potrebi Ulcinja da ima Pomorski muzej dobila podršku novoimenovane ambasadorke Albanije u Crnoj Gori Žakline Peto i predsjednika Tirane Eriona Veliaja.

Čapuni je kazao da je Peto to najavila u pozdravnom govoru na proslavi povodom Dana zastave Albanije, 28. novembra 2023. godine, koju je organizovao Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori.

“Saopštila je tada da je predsjednik Tirane prihvatio našu ideju, tako će grad na čijem je čelu, Ulcinju darovati Muzej pomorstva u kome možemo predstaviti bogatu riznicu i drevnu pomorsku tradiciju Ulcinjana kroz vjekove”, kazao je Čapuni, kome pripadaju najveće zasluge što će Ulcinj konačno biti u prilici da dobije objekat koji mu je decenijama falio i koji će nesumnjivo obogatiti turističku ponudu najjužnije opštine.

Naveo je da još nije poznato kada bi mogla da počne gradnja objekta, ali da je ambasadorka Peto najavila da će se uskoro sastati za predsjednikom Opštine Omerom Bajraktarijem, kako bi utanačili detalje za realizaciju tog projekta.

“Mislim da bi u muzej mogli pretvoriti Pašinu kuću ili pak kuću Jola Zeca na Pristanu, koja je zavještana za drugu svrhu - za Centar za rehabilitaciju nerotkinja, ali da se uz saglasnost Doma zdravlja Ulcinj, taj amanet darodavca realizuje na drugoj lokaciji, negdje blizu Ženske plaže. Naravno, moramo biti otvoreni i za druge lokacije, ali u svakom slučaju rješenje moramo naći što prije”, kazao je Čapuni.

Napomenuo je da svi muzeji pomorstva imaju dovoljno prostora za izlaganje barki, sidara i drugih djelova brodova.

“Samo sekcija koja bi pokrivala Lepantsku bitku u kojoj su učestvovali Ulcinjani, zauzela bi više 100 kvadrata. Ulcinjska pomorska tradicija je jako bogata. Više od polovine knjige Historija pomorstva i ribarstva Crne Gore, autora Dinka Franetovića, odnosi se na Ulcinj”, naveo je Čapuni.

On je sa grupom entuzijasta iz Ulcinja, Herceg Novog i Albanije, 21. septembra 2019. organizovao izložbu pomorske tradicije Ulcinja, koja je imala ogroman odjek u regionu. Čapuni, koji je tada bio predsjednik SO Ulcinj, predložio je nakon izložbe da se na Pristanu, do Džamije pomoraca, na lokaciji bivšeg supermarketa, koja je do tada bila u vlasništvu Opštine, izgradi Pomorski muzej. Podsjetio je da se na toj lokaciji nekada nalazilo ulcinjsko brodogradilište - škver, i ocijenio da bi muzej upotpunio ponudu Ulcinja i posebno Pristana koji, kako je tada kazao, sem Turbeta, Džamije pomoraca i Spomenika zemljotresa, nema nijednu znametinost koja bi mogla da privuče turiste tokom čitave godine.

“I pored idejnog rješenja koja je uradio sadašnji glavni gradski arhitekta Muho Uruči, urađenog u stilu koji se upotpunosti uklopio u mikroarhitekturu tog lokaliteta, većina odbornika SO tada je glasala za prodaju te lokacije na licitaciji koju je zagovarao tadašnji predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić. Amandmanom tadašnjeg odbornika i sadašnjeg predsjednika Opštine Omera Bajraktarija, sredstva od prodaje ovog zemljišta trebalo je usmjeriti na izgradnju kino-sale. Iskreno žalim što tada nijesam imao podršku ni pozicije ni opozicije”, podsjetio je Čapuni kako je tadašnja lokalna vlast prodala atraktivnu lokaciju za oko milion eura za gradnju hotela i Ulcinj ostavila bez važnog objekta.

“Tada su neki tvrdili da tu nije nikada bio škver. Demantuju ih stare fotografije manjih plovila koje posjedujem. Plovila su tu radili i popravljali ulcinjski meštri iz porodica Ustabećiri, Tivari... Na toj lokaciji sada se nalazi još jedan hotel, za koji se arhitekte slažu da izgleda kao strano tijelo na tom prostoru”, kazao je Čapuni.

Bonus video: