Poljoprivrednici iz Crne Gore postali vidljivi i u evropskim institucijama

Vladimir Dabanović, poljoprivrednik iz Bara, istakao je da su formiranjem klastera uspjeli da budu vidljivi u institucijama države, a da su druge godine postojanja uspjeli da budu vidljivi i u evropskim institucijama

3846 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa sjednice, Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa sjednice, Foto: Svetlana Mandić

Poljoprivredni klaster Crne Gore postao je član najveće evropske organizacije poljoprivrednika i agroindustrijskih kompanija “Copa Cogeca”, koja okuplja poljoprivrednike iz Evropske unije (EU).

Delegacija klastera je uzela učešće na sjednici prezidijuma “Copa Cogeca” koja je održana 30. novembra u Briselu, a od 1. decembra klaster je postao formalni član pomenute organizacije koja igra ključnu ulogu u zastupanju interesa evropskih poljoprivrednika na različitim nivoima, uključujući i dijalog s institucijama EU, a bave se svim ključnim pitanjima u vezi sa tržištem poljoprivrednih proizvoda, ruralnim razvojem i zaštitom životne sredine.

Vladimir Dabanović, poljoprivrednik iz Bara, istakao je da su formiranjem klastera uspjeli da budu vidljivi u institucijama države, a da su druge godine postojanja uspjeli da budu vidljivi i u evropskim institucijama.

"Sve u cilju kako bi naš položaj osnažili i stvorili što bolje uslove za bavljenje poljoprivredom. Smatramo da u našoj državi svi uslovi nijesu iskorišteni koliko trebaju i da se u dovoljnoj mjeri ne koriste blagodeti koje imamo, mislim na pprirodne naše i naevropske fondove“, kazao je Dabanović koji ima farmu od oko stotinu svinja.

Očekuje da će članstvom u „Copa Cogeca“ poljoprivrednici u Crnoj Gori moći u većoj mjeri da koriste evropske fondove, pojačaju proizvodnju, ali i da će to pomoći da se zadrže "postojeći ljudi na imanjima i stvore uslovi da neko od mlađih“ krene njihovim stopama. Istakao je da je već dva puta koristio IPA fondove i svjestan je koliko su mu ta sredstva pomogla, ali i da složene procedure često poljoprivrednike odbijaju od korišćenja evropskih vondova.

„Naša je misija da to pojednostavimo, a već smo nešto i uspjeli u tom dijelu, kako bi iskoristili što više tih sredstava i moderno se bavili poljoprivredom, kao i čitava Evropa, a ne sa mašinama starim 30-40 godina“, istakao je Dabanović koji je član Upravnog odbora klastera.

Pojasnio je da je cilj klastera da stvore povoljne opšte uslove, kako bi u budućnosti mogli da se bave pojedinačnim.

Prema riječima Miroslava Cimbaljević , generalnog direktora Direktorata za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, prijem Poljoprivrednog klastera u „Copa Cogeca“ je vijest koja je od izuzetnog značaja za Crnu Goru jer će „glas crnogorskog poljoprivrednika biti jednako snažan, kao i glas drugih članova pomenute organizacije“.

„Ovo znači da će naši farmeri moći da utiču na kreiranje zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije, te da će se otvoriti nova znanja i mogućnosti korišćenja fondova. Ništa manje značajna nije mogućnost umrežavanja i transfera znanja i tehnologija, informacija o ponudi i tržišta za proizvode koje poljoprivreda Crne Gore može isporučiti zemljama EU“, kazao je Cimbaljević na konferenciji za novinare.

Istakao je da će nastaviti da podržavaju udruživanje poljoprivrednih proizvođača, a klasteru poželio da bude dostojan predstavnik crnogorske privrede i da i država i svi poljoprivredni proizvođači imaju korist od učlanjenja.

„Ovo je veliki iskorak i u usklađivanju sa EU i Evropska komisija je pozdravila ovaj potez“, kazao je Cimbaljević.

Konferenciji je prisustvovala i Nađa Kjučukova, predstavnica Delegacije EK.

Boško Miličić, predsjednik Poljoprivrednog klastera, prvog takve vrste u Crnoj Gori, koji je osnovan u aprilu prošle godine, kazao je da je učlanjenje u tako značajnu organizaciju potvrda da su prepoznati kao partneri u evropskom kontekstu.

„Ovo partnerstvo će nam omogućiti da jačamo veze sa poljoprivrednicima iz čitave Evrope stvarajući jedinstvenu snagu koja će se boriti za prava i interese svih nas. Glas farmera iz Crne Gore sada će biti podržan od zajednice koja dijeli iste ciljeve i vrijednosti“, kazao je Miličić i dodao da je njihovo učlanjenje pozitivan signal i za evropski put Crne Gore.

Obećao je da će doprinositi kreiranju nacionalne poljoprivredne politike, ali i aktivno učestvovati u oblikovanju zajedničke poljoprivredne politike EU.

„Cilj nam je da budemo konstruktivan partner i da doprinesemo razvoju održive i konkurentske poljoprivrede u evropskom kontekstu“, poručio je Miličić uvjeren da će članostvo u „Copa Cogeca“ donijeti povoljnosti kako poljoprivrednicima u Crnoj Gori, tako i evropskoj poljoprivrednoj zajednici u cjelini.

Nebojša Krsmanović, iz Alter Modusa, koji je strateški partner klastera od samog osnivanja, kazao je da uspjeh klastera, sa kojim su već realizovali niz zajedničkih projekata, doživljavaju kao svoj, i da im je cilj da pomognu poljoprivrednim proizvođačima.

„Potrudićemo se da i u narednim godinama damo doprinos i aktivno učestvujemo u svim njima značajnim projektima, jer proizvodnja hrane je jedna od najvažnijih grana u Crnoj Gori“, poručio je Krsmanović.

Ratko Bataković, menadžer klastera, je kazao da je Delegacija Evropske komisije značajna kako za klaster, tako i za razvoj poljoprirede u Crnoj Gori i da su u svim procesima uz njih

„Ovim članstvom otvara se platforma da farmeri budu vidljivi i da se istakne njihov značaj, uloga i položaj. Misija klastera je postanu jaka organizacija koja će imati uticaj na kreiranje poljoprivrednih politika u Crnoj Gori, a sada imamo mogućnosti i u evropskom kontekstu“, poručio je Bataković.

Prema njegovim riječima klaster broji oko 1.350 članova i za godinu su uspjeli da broj članova povećaju skoro za 30 odsto.

Bonus video: