Opština Pljevlja plaća veći zakup partijama

Pljevaljska uprava izdvojiće mjesečno do 500 eura po stranci, umjesto dosadašnjih 330 eura

1583 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Skupštine opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Skupštine opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Za zakup poslovnih prostorija potrebnog za rad političkih partija koje imaju odbornike u Skupštini opštine Pljevlja, lokalna uprava plaćaće mjesečni zakup do 500 eura.

Do sada je za te namjene Opština izdvajala do 330 eura, sa PDV i porezom na dohodak fizičkih lica.

Nova Odluka ukoliko je usvoje odbornici, primjenjivaće se od prvog januara naredne godine.

Statutom Opštine Pljevlja i Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisano je da lokalna samouprava obezbjeđuje novac za zakup poslovnih prostorija za rad odborničkih klubova, ukoliko nemaju u svom vlasništvu poslovni prostor ili im prostor lokalna samouprava nije ustupila na korišćenje.

U Opštini su kazali da je do povećanja iznosa koji će Opština izdvajati za zakup poslovnih prostora političkim partijama, došlo zbog inflacije i povećanja cijena zakupnina poslovnih prostora u Pljevljima.

Tvrde i da sadašnji iznos koji se izdvaja za te namjene, nije dovoljan za pokrivanje troškova zakupa za većinu političkih partija koje imaju odbornike u Skupštini opštine.

Za finansiranje političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu, naknade odbornicima i zakup prostorija, Opština će ove godine izdvojiti oko 300.000 eura.

Najviše novca poreskih obveznika, oko 213.000 eura, biće izdvojeno za rad političkih partija koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu,

Odbornici su nedavno izglasali da se poveća iznos naknade koju dobijaju za svoj rad, pa od oktobra primaju naknadu od oko 280 eura, umjesto 150 koliko je iznosila do sada.

Za nadoknade odbornicima, od kojih pojedini rijetko kada imaju šta da kažu o temama koje su na dnevnom redu lokalnog parlamenta, Opština će ove godine izdvojiti 84.000 eura. Opština odbornicima osim naknade dodatno isplaćuje određeni iznos i za sjednice svim članovima skupštinskih odbora i savjeta koji nisu zaposleni u državnim ili organima lokalne samouprave. Naknadu dobijaju i odbornici koji ispred lokalne uprave prisustvuju vjenčanjima, koja se obavljaju u opštinskoj matičnoj službi.

Prema odluci Sekretarijata za finansije, sve političke partije koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu dobijaju mjesečno fiksni dio, plus varijabilni dio koji zavisi od broja odborničkih mjesta.

Za rad političkih partija biće izdvojeno 1,1 odsto planiranog budžeta, umanjenog za kapitalni dio, odnosno oko 17.000 euro mjesečno.

Najviše novca, 4.328 eura mjesečno, dobija Nova srpska demokratija, koja ima deset odbornika u pljevaljskom parlamentu. Poslije Nove, najviše novca mjesečno dobija DPS koja ima osam odbornika, 3.462 eura, PES koji je zastupljen sa četiri odbornika dobija mjesečno 2.858 eura. Demokratska (četiri) 1.938 eura. Pokret za Pljevlja i DNP koje imaju po dva odbornika, iz opštinskog budžeta dobijaju 1.088, odnosno 1.044 eura. BS isplaćuje se 966 eura, Ujedinjenoj 773, SNP 741 i URA 598 eura. Te partije imaju po jednog odbornika.

Za redovno finansiranje ženskih organizacija u političkim subjektima, Opština će mjesečno partijama uplaćivati ukupno 1.780 eura.

Bonus video: