CGO: RTCG odbio da dostavi podatke o zaradama menadžmenta

Iz CGO-a kazali da Raonić "još uvijek ne zna" šta je javni interes i ko su javni funkcioneri

6005 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštila je da je Radio-televizija Crne Gore odbila da im dostavi podatke o zaradama menadžmenta Javnog servisa.

"RTCG je konačno, uz kršenje zakonskih rokova, „odgovorio“ na CGO zahtjev za slobodan pristup informacijama koji se tiče zarada menadžmenta, ALI odbijajući da te podatke dostavi uz obrazloženje da 'većina traženih podataka predstavlja lične podatke zaposlenih za koje je potrebna saglasnost lica'", navodi CGO.

Čini se, ocjenjuju u toj nevladinoj organizaciji, da RTCG ima "sve izraženiji problem" u čitanju i razumijevanju zakona.

"Tako, nezakoniti generalni direktor RTCG, čiji potpis stoji na rješenju, još uvijek ne zna (ni nakon posljednjih objava u medijima koja se tiču raznih varijabila) što je javni interes i ko su javni funkcioneri", poručuje CGO.

Podsjećaju i da je Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) upozorila RTCG da su sekretar, članovi revizorskog odbora, direktori Radija i Televizije, urednici programa, ombudsman, kao i članovi Komisije za programske sadržaje na albanskom jeziku javni funkcioneri i tražila da dostave izvještaje o prihodima i imovini.

"Nezakoniti generalni direktor RTCG-a je nedavno na Radiju Crne Gore kazao: 'Ukoliko je bilo ko mislio da će neko u ovoj televiziji dobiti 2.500 eura platu, to je naprosto nonsens...' Podsjećamo da je njegova zarada, prema javnom dostupnim podacima, 3.482 eura i vjerovatno je jedna od najvećih u javnom sektoru. Nema opravdanog zakona da javnost ne zna koliko i njegovi prvi saradnici zarađuju, kako bi i taj parametar imali prilikom procjene učinka novca koji građani i građanke ulažu u RTCG i onog što dobijaju u smislu zaštite i afirmacije javnog interesa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: