Grupa NVO: Vlada da osudi politiku Izraela u Palestini

"Osudivši teroristički napad na Hamas 7. oktobra, moramo imati iste standarde za kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava u slučaju Izraela“

3122 pregleda 2 komentar(a)
Pogled na Gazu, Foto: Reuters
Pogled na Gazu, Foto: Reuters

Nevladine organizacije (NVO), njih 20, zatražile su od Vlade Crne Gore da javno i nedvosmisleno osudi politiku Izraela u Palestini i uvede efektivne ekonomske sankcije Izraelu.

NVO su u utorak uputile zahtjev Vladi, tražeći da osudi zločine Izraela u Palestini, počinjene naročito nakon 7. oktobra.

„Osudivši teroristički napad na Hamas 7. oktobra, moramo imati iste standarde za kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava u slučaju Izraela“, naveli su iz NVO.

One su zatražile od Vlade da javno i nedvosmisleno osudi politiku Izraela u Palestini.

NVO su zatražile od Vlade da prekine vojnu saradnju sa Izraelom, uključujući raskid ugovora o nabavci oružja i vojne opreme i prekid prakse zaključivanja sličnih ugovora sa tom državom.

One od Vlade zahtijevaju da uvede efektivne ekonomske sankcije Izraelu, da preduzme konkretne diplomatske korake sa ciljem slanja jasne poruke Izraelu o osudi zločina i podrži tim advokata koji je predao tužbu Međunarodnom krivičnom sudu.

„Uzimajući u obzir da je Skupština kroz rezoluciju osudila vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu i zločine nad civilima u Srebrenici, Pivi i Velici, i da je na taj način Crna Gora pokazala da čvrsto stoji na strani međunarodnog prava, humanitarnih vrijednosti i borbe za ljudska prava svih, moraju biti primijenjeni jednaki aršini na Izrael“, kaže se u saopštenju.

Iz NVO su kazali da se pristupanje Evropskoj uniji (EU) nalazi u okviru osnovnih prioriteta trenutne Vlade, a centar tog procesa predstavlja Poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava.

Kako su rekli, neka od privremenih mjerila u okviru poglavlja 23 odnose se na pravdu u slučajevima ratnih zločina i temeljna prava.

Crna Gora, poručili su iz NVO, ne smije ograničiti borbu za te principe na svoju teritoriju, već mora ukazivati na nepravdu u cijelom svijetu.

„Nakon eskalacije nasilja 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1,2 hiljade Izraelaca, svjedočimo neselektivnom bombardovanju civila u pojasu Gaze od strane Izraela bez presedana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je izraelska vojska u svojim napadima ubila više od 15 hiljada civila, dok je 1,7 miliona u pojasu Gaze primorano da napusti domove i privremena skloništa.

U izraelskim napadima, kako su rekli iz NVO, najčešće mete su civilni objekti - škole, bolnice, stambeni objekti, crkve, džamije, zgrade koje koriste humanitarne organizacije i drugi objekti koji su zaštićeni međunarodnim pravom i ne predstavljaju legitimni vojni cilj.

Oni su kazali da se, osim sa vojnim napadima izraelskih vojnih snaga, pojas Gaze suočava i sa nestašicom hrane, pijaće vode, energenata, električne energije i drugih namirnica.

"To aktivno dovodi do smrti civilnog stanovništva, naročito onih koji su na održavanju života u bolnicama, uključujući novorođenčad", istakli su iz NVO.

Prema njihovim riječima, takvi uslovi prijete da izazovu epidemiju zaraznih bolesti i da se pogorša stanje osoba sa već postojećim zdravstvenim tegobama.

„Iako Izrael zastupa svoju poziciju stavom da se na ovaj način bori sa Hamasom, ovu činjenicu negira targetiranje civilnih objekata, kao i stanje na Zapadnoj obali, nad kojom Hamas nema kontrolu“, rekli su iz NVO.

Kako su kazali, Palestinci na Zapadnoj obali, koja je još pod vojnom okupacijom Izraela, takođe se suočavaju sa problemima u snabdijevanju energentima, hranom i drugim namirnicama, a dolazi i do fatalnih fizičkih sukoba i neopravdanih hapšenja od vojske i policije.

„Palestinci na Zapadnoj obali su pod konstantnim pritiskom nelegalnih naseljenika, koji nasilno oduzimaju zemlju palestincima uz podršku zvaničnog Izraela“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je to nedavno osudio i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Iz NVO su kazali da ta praksa predstavlja višedecenijski kontinuitet kolonijalnog odnosa Izraela prema Palestini, „koji za cilj ima etničko čišćenje i progon stanovnika Palestine“.

Oni su rekli da se iz dana u dan svjedoči zločinima Izraela.

"Koji predstavljaju grubo kršenje brojnih međunarodno pravnih akata, poput Ženevskih konvencija, Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima djeteta, kao i mnogih drugih koji garantuju zaštitu osnovnih ljudskih prava“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su te međunarodne pravne akte Crna Gora i Izrael ratifikovali i time se obavezali ne samo na njihovo poštovanje, već i promociju principa koji leže u osnovi međunarodnog prava.

„Crna Gora je u maju ove godine potpisala treći po redu ugovor o nabavci minobacača i prateće opreme sa izraelskom kompanijom Elbit systems“, kaže se u saopštenju.

Vrijednost tog ugovora je, kako su rekli iz NVO koje su uputile zahtjev Vladi, oko 20 miliona eura.

„Tim činom poreski obveznici Crne Gore podržavaju vojno-industrijski kompleks Izraela i njihove zločine u pojasu Gaza i Zapadnoj obali“, navodi se u saopštenju NVO.

Prema njihovim riječima, Izrael je otvoreno odbio brojne rezolucije Savjeta bezbjednosti i Generalne skupštine UN-a, u tom redu i najnoviju koja je usvojena većinom od 121 zemlje, uključujući Crnu Goru, a kojom se poziva na momentalni prekid vatre i hitno omogućavanje ulaska humanitarne pomoći u Gazu.

Zahtjev Vladi uputili su Centar za razvoj nevladinih organizacija, Aktivna zona, Građanska alijansa, Centar za ženska prava, NVO Prima, Asocijacija Spektra, Inicijativa mladih za ljudska prava, Društvo crnogorsko-palestinskog prijateljstva.

Zahtjev su uputile i NVO Grupa građana BU2, Opštinsko udruženje multiple skleroze Bijelo Polje, Avlija, Brain, Punctum, Mrav, Euromost, Udruženje raseljenih Roma i Egipćana sa Kosmeta u Crnoj Gori, Agencija za lokalnu demokratiju, Crnogorski ženski lobi, Udruženje za razvoj civilnog društva i Inicijativa za ruralni i održivi razvoj.

Bonus video: