Protest zbog ugrožavanja prava osoba sa invaliditetom u Baru

"Da li su stvoreni svi preduslovi za normalno kretanje OSI osoba? Nisu, i moramo da radimo na tome. Sredina bez barijera podrazumijeva da bilo koja osoba, bez obzira na svoje godine ili sposobnosti, može da se kreće svuda po okruženju bez suočavanja sa ma kakvom preprekom"
75 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2017. 11:43h

"Vijestima" se danas obratila grupa nezadovoljnih građana koji protestuju zbog ugrožavanja prava osoba sa invaliditetom (OSI) u Baru. Oni traže odgovor od nadležnih u Opštini Bar zašto je prestala implementacija akcionog plana iz oblasti invalidnosti, odnosno, zašto nije završeno horizontalno obilježavanje parking mjesta za OSI, započeto prije šest mjeseci.

"Posljedica nedovršenog posla je reakcija nesavjesnih i nekulturnih građana kojima smetaju parking mjesta za OSI, i koji čupaju i lome postavljene znakove. Ko će da snosi trošak nabavke i postavljanja novih, i da li je pokrenut prekršajni postupak protiv odgovornih lica", pitaju ovi građani.

Oni ukazuju da bi komunalna policija mogla "raditi svoj posao i kažnjavati nesavjesne građane" za parkiranje na mjestima za OSI "da je sve urađeno na vrijeme i da se završilo obilježavanje parkinga za OSI".

"Pitamo se da li možda nekome smetamo? Mislite li da nas ima malo? Ne vidite nas? Da li su stvoreni svi preduslovi za normalno kretanje OSI osoba? Nisu, i moramo da radimo na tome. Sredina bez barijera podrazumijeva da bilo koja osoba, bez obzira na svoje godine ili sposobnosti, može da se kreće svuda po okruženju bez suočavanja sa ma kakvom preprekom. Da li je slučajno da ispred “Volija“ parking mjesta za OSI prvo zauzimaju osobe koje to nisu i kojima ta mjesta nisu namijenjena, a mahom se radi o automobilima sa barskim tablicama", dodaje se u dopisu upućenom “Vijestima”.

Uz pitanje da li je ovdje riječ o nekulturi ili nepostojanju odgovarajućih kaznenih mjera, nezadovoljni građani su dodali da kazna za isti prekršaj u Sloveniji iznosi 800 eura.

Galerija

Bonus video: