Anketa pokazala: Žrtve vršnjačkog nasilja bilo je 18 odsto učenika škole "Bratstvo- jedinstvo" u Ulcinju

Na pitanje šta je nasilje, 18 odsto anketiranih odgovorilo je da je je to objavljivanje ružnih komentara na internetu, 6,8 smatra da je nasilje šamar, a 4,3 odsto kažu da je to čupanje za kosu. Da je sve to zajedno nasilje, smatra 64 odsto ispitanika

2891 pregleda 0 komentar(a)
Sa prezentacije istraživanj, Foto: Samir Adrović
Sa prezentacije istraživanj, Foto: Samir Adrović

Žrtve vršnjačkog nasilja bilo je 18 odsto učenika srednje škole "Bratstvo- jedinstvo" u Ulcinju, njih 12,8 odsto bilo je bar jednom, a 2,6 odsto više puta, dok 66,7 odsto ispitanika tvrdi da nijesu bile žrtve takvog nasilja.

To je pokazala anketa NVO SOS telefon - Ulcinj za žene i djecu žrtve nasilja, u kojoj je učestvovalo 117 učenika.

Na pitanje šta je nasilje, 18 odsto anketiranih odgovorilo je da je je to objavljivanje ružnih komentara na internetu, 6,8 smatra da je nasilje šamar, a 4,3 odsto kažu da je to čupanje za kosu. Da je sve to zajedno nasilje, smatra 64 odsto ispitanika.

Prijavljivanje nasilja policiji učenici vidljivo smatraju kao pozitivnu stvar, njih 90,6 odsto misli da bi nasilje trebalo prijaviti policiji, a 9,4 procenata misli da ne bi trebalo.

Više od pola anketiranih učenika, odnosno 58,1 odsto misli da je neprihvatljivo objaviti negativne komentare o drugoj osobi na internetu, dok 9,4 odsto smatra da je to normalno i prihvatljivo. Njih 6,8 procenata tvrdi da svi to rade, a 16,2 smatra da je objavljivanje negativnih komentara o drugoj osobi online nasilje na internetu.

Kad bi im sa nepoznate mail adrese stigao mail s uznemirujućim fotografijama, 33,3 odsto učenika bi odmah izbrisalo takav sadržaj, 6,8 bi odgovorilo da ih ostave na miru, 47 bi prijavilo roditeljima, a 12,8 odsto ne bi ništa preduzelo.

Svoje prijatelje, koji bi htjeli da prijave nasilje na internetu, podržalo bi 72,6 odsto anketiranih učenika, a 27,3 ne bi.

Da žene, koje su žrtve nasilja, najčešće oblačenjem i ponašanjem provociraju muškarce uopšte se ne slaže 17,9 odsto učenika, ne slaže se 24,8, neodlučnih je 22,2, njih 28,2 se slaže, a 6,8 potpuno slaže.

Direktorica NVO SOS telefon Hatidža Neljaj kazala je da su tokom 23 godine shvatili da se protiv nasilja može boriti samo kroz promociju rodne ravnopravnosti i podizanja svijesti.

Navela je da je nasilje u porodici vjerovatno najrasprostranjeniji oblik zlostavljanja žena širom svijeta.

“U posljednjih pet godina na godišnjem nivou, imali smo 60 do 70 slučajeva u kojima su žrtve nasilja tražile našu pomoć”, navela je Neljaj.

Bonus video: