Monstat: Samo mi možemo objaviti rezultate popisa

Iz Monstata su poručili da su se na određenim društvenim mrežama pojavili navodni rezultati popisa po nacionalnoj strukturi, četvrti dan od početka popisa tj. u toku procesa prikupljanja podataka, što je kako su dodali statistički apsolutno nemoguće

7280 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Monstat
Foto: Monstat

Uprava za statistiku (Monstat) saopštila je danas da sa indignacijom odbacuje navode koji se komuniciraju u javnosti da se rezultati popisa mogu objaviti od strane bilo koga osim od njih.

Oni su poručili da su se na određenim društvenim mrežama pojavili navodni rezultati popisa po nacionalnoj strukturi, četvrti dan od početka popisa tj. u toku procesa prikupljanja podataka, što je kako su dodali statistički apsolutno nemoguće.

"U prilog tome govori i činjenica da se prikupljanje podataka vrši putem papirnih obrazaca i tek nakon završenog popisivanja uslijediće unos podataka u softver namijenjen unosu i obradi podataka. Dodatno, objavljivanje rezultata popisa definisano je članom 30 Zakona o popisu koji navodi da će se preliminarni rezultati popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija objaviti u roku od 30 dana od dana završetka popisa od strane Uprave za statistiku", piše u saopštenju.

Iz Monstata su naveli da će u tom smislu podaci o nacionalnoj odnosno etničkoj strukturi, kao i vjeri, maternjem jeziku i jeziku kojim lice uobičajeno govori biti objavljeni nakon što se izvrše sve aktivnosti predviđene Zakonom o popisu i metodologijom popisa, a u skladu sa Godišnjim planom i Kalendarom objavljivanja statističkih podataka za 2024. godinu.

Popis je trebalo da počne 1. novembra, ali ga je Vlada Milojka Spajića odgodila čim je izabrana, i to za period od 30. novembra do 15. decembra, nakon što je opozicija najavila bojkot. Spajić je nakon toga održao nekoliko sastanaka s opozicijom, nevladinim sektorom i vijećima manjinskih naroda, što je 21. novembra rezultiralo potpisivanjem sporazuma kojim je predviđena kontrola unosa prikupljenih podataka, izrada softvera za njihovu provjeru, zabrana partijama da sprovode kampanju, proširivanje popisnih komisija sa dva člana opozicije i predstavnikom manjinskih naroda...

Najjača opoziciona stranka, Demokratska partija socijalista (DPS), nakon toga je istupila s novim zahtjevima - da se utvrdi specifikacija softvera do početka popisa i da se taj proces ponovo odgodi, što je Vlada prihvatila i pomjerila početak popisa za 3. decembar. Popisivanje bi trebalo da traje do 18. decembra.

Bonus video: