Novović dobitnik nagrade Stejt dipartmenta za borbu protiv korupcije

Nagrada nosi naziv "Predvodnik borbe protiv korupcije"

51999 pregleda 238 reakcija 88 komentar(a)
Novović, Foto: Luka Zeković
Novović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.12.2023. 22:46h

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović dobitnik je ovogodišnje nagrade američkog Stejt dipartmenta za borbu protiv korupcije, saopštila je danas ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je to kazala na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji u Podgorici koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Nagrada nosi naziv "Predvodnik borbe protiv korupcije".

Ta nagrada se počela dodjeljivati na inicijativu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena 2021. godine kako bi se demonstrirala posvećenost administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena borbi protiv korupcije.

Do sada su tu nagradu dobile 32 osobe, a Novović je među 11 onih koji će ove godine biti nagrađeni.

Rajnke je rekla da su civilne organizacije šampioni u borbi protiv korucije.

"Zatim, to su tužioci, kao što je Vladimir Novović, koji je sada u Vašingtonu", navela je Rajnke.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković čestitala je Novoviću na osvojenoj nagradi.

Abazović: Ponosan sam što smo se borili i izborili da ovakvi profesionalci stupe na dužnost

Bivši premijer i lider i poslanik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović čestiao je Novoviću na dobijenoj nagradi američkog Stejt dipartmenta za borbu protiv korupcije.

"Ponosan sam na to što smo se u prethodnom periodu borili i izborili, uprkos velikim pritiscima iz Crne Gore i sa strane, da ovakvi profesionalci stupe na dužnost i pokrenu djelovanje 'ruke pravde' u Crnoj Gori. Crna Gora rađa šampione. Idemo dalje, najbolje tek slijedi", napisao je Abazović na svom nalogu na mreži X.

Milatović: Nagrada jasna potvrda da je Crna Gora na pravom putu

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je Novoviću priznanje.

"Iskrene čestitke gospodinu Vladimiru Novoviću, Glavnom specijalnom tužiocu, na prestižnoj nagradi "Šampion Borbe Protiv Korupcije". Ovo priznanje od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država, predstavlja važan međunarodni uspjeh i simbol posvećenosti u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ova nagrada je jasna potvrda da je Crna Gora na pravom putu, ka snažnoj, pravednoj i državi vladavine prava, te da su ovi napori prepoznati i cijenjeni", napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Bečić: Novović uzor svima koji teže transparentnosti, integritetu i pravičnosti

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić čestitao je Novoviću na priznanje koje je dobio od Stejt dipartmenta.

"Ovo priznanje nije samo potvrda Vašeg izvanrednog profesionalnog rada, već i simbol Vaše posvećenosti istini i pravdi. Vaš rad predstavlja putokaz svima nama u vremenima kada se čini da je borba protiv korupcije Sizifov posao. Vaša odlučnost, etičnost i nepokolebljivost u suočavanju sa izazovima korupcije daju nam vjeru u mogućnost boljeg i pravednijeg društva. Vi ste pravi uzor ne samo Vašim kolegama, već i svim građanima koji teže transparentnosti, integritetu i pravičnosti. Neka ova nagrada bude podsjetnik na Vašu izuzetnu ulogu u kreiranju bolje budućnosti i podsticaj za sve nas da slijedimo Vaš primjer hrabrosti, odanosti i predanosti", naveo je Bečić.

Koprivica: Potvrda nepristrasnog i požrtvovanog rada SDT

Prestižna nagrada glavnom specijalnom tužiocu (GST) je podrška svima koji žele rezultate i promjene u pravosuđu i potvrda nepristrasnog i požrtvovanog rada Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), saopštio je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem i pravosuđe.

"Izbor nezavisnih profesionalaca daje rezultate i uvjeren sam da će se u tom duhu obaviti i najvažniji preostali izbor u pravosuđu — izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT)", napisao je Koprivica na društvenoj mreži X.

Bonus video: