Mještani Donjeg Seljanova odsječeni, privreda najavljuje tužbe

Nije ispoštovan ni treći tok za završetak radova zbog kojih je prekopana ulica u Donjem Seljanovu

6275 pregleda 2 komentar(a)
Ulica Blaža Jovanovića u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Ulica Blaža Jovanovića u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Mještani Donjeg Seljanova suočeni su sa skoro potpuno neprolaznim saobraćajnicama do svojih kuća ili poslovnih objekata jer je Opština Tivat dozvolila investitorima više objekata koji se grade ili su već napravljeni na tom području da prekopaju jedinu raspoloživu javnu putnu mrežu radi gradnje telekomunikacione i druge infrastrukture za svoje objekte.

Prekjuče je istekao rok u kojem su, po osnovu rješenja Sekretarijata za saobraćaj od 20. novembra, trebalo da budu okončani radovi u Ulici Blaža Jovanovića, čiji je investitor kompania Adriatic Marinas - Porto Montegnegro. To se nije desilo i ulica koja je do sada bila glavna pristupna saobraćajnica za Donje Seljanovo, i dalje je potpuno raskopana i van je funkcije.

Prekopavanje te ulice počelo je i još u martu godine da bi ulica bila privremeno vraćena u funkciju, a radovi obustavljeni tokom ljetnje turističke sezone. Međutim, odmah nakon što je većina turista otišla, radovi su 18. septembra ponovno započeti i ulica je opet zatvorena za saobraćaj. Iz Sekretarijata za saobraćaj i komunalno stambene djelatnosti 20. novembra ponovo su, kako su tada naveli, “zbog nepredvidivih okolnosti” produžili tok investitoru da završi poslove koji su iziskivali prekopavanje Ulice Blaža Jovanovića i naveli da će potpuna obustava saobraćaja u toj ulici potrajati do 5. decembra. Međutim, saobraćajnica je i dalje prekopana bez izgleda da će u skorije vrijeme biti vraćena u funkciju.

Ulica Blaža Jovanovića raskopana je zbog, kako je navedeno u rješenju o njenom privremenom zatvaranju za saobraćaj, radova “na izgradnji kompleksa “Boka Place”, faza 2A-2, u sklopu projekta Porto Montenegro”.

“Za vrijeme potpune obustave saobraćaja, kao alternativni putni pravac koristiće se Ulica Nikole Tesle, dok će vozilima za hitne intervencije biti omogućen prolaz u slučaju potrebe”, naveli su iz Opštine.

Međutim, Ulica Nikole Tesle u većem dijelu svoje dužine je nestandardna i uska da se u njoj ne mogu mimoići dva vozila, a njen izlaz na Jadransku magistralu je izuzetno nepregledan i opasan pa su svi koji su sada primorani da je koriste izloženi teškoćama i povećanoj opasnosti za svoju bezbjednost u saobraćaju.

Iako su stanovnici Donjeg Seljanova već mjesecima osuđeni na korišćenje Ulice Nikole Tesle za prilaz svojim kućama i objektima, iz Opštine su im to juče i prekjuče praktično potpuno uskratili jer su dozvolili radove na prekopavanju Ulice šetalište Seljanovo koja se nastavlja na Ulicu Nikole Tesle, ali i u susjednih ulica Braće Stipanić, dr Nedeljka Đukića, Ulice od potoka, Ulice Ponta Seljanovo i još jednog dijela Šetališta Seljanovo. Sve te saobraćajnice prekopavaju se radi postavljanja nove telekomunikacione insfrastrukture, a u rješenjima Sekretarijata kojima su dozvoljeni ti radovi, navedeno je da je izvođač dužan da “obezbijedi nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja, kao i da preduzme sve mjere zbog obezbjeđenja i zaštite učesnika u saobraćaju prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima”, te da organizuje odvijanje saobraćaja naizmjenično, jednom trakom.

Svi radovi, kako je navedeno u rješenjima Sekretarijata, trajaće do 30. decembra.

Zbog ovakvog haotičnog stanja u ovom dijelu grada, podgorička kompanija “General Invest” koja je vlasnik stambeno-poslovne zgrade “Porto palace” u Ulici Blaža Jovanovića, najavila je da će tužiti Opštinu jer je, kako su naveli, zbog radova u toj ulici, koji drastično kasne u odnosu na ranije najavljenu dinamiku, pristup njihovom objektu potpuno onemogućen, njegovo korišćenje u značajnoj mjeri ograničeno te da zbog toga oni i zakupci poslovnih prostora u njihovom objektu, trpe veliku finansijsku štetu.

U jednom od pisanih obraćanja Opštini, iz te kompanije su naveli da je samo kod jednog od njihovih zakupaca, firme “Vezuv”, samo za period od 22. marta do 16. juna ove godine kada je Ulica Blaža Jovanovića prvi put bila prekopana i zatvorena za saobraćaj, šteta u obliku izmakle koristi iznosila najmanje 150.000 eura.

Prema prvobitnom rješenju o zatvaranju Ulice Blaža Jovanovića radi njenog prekopavanja, ta saobraćajnica je trebalo da bude ponovo otvorena 22. maja, ali se to desilo tek skoro mjesec kasnije.

Bonus video: