Istraživanje pokazalo: Polovina mladih želi da napusti Kolašin

Opština naredne godine projektima i programima planira podršku tom dijelu populacije za samozapošljavanje

6726 pregleda 12 komentar(a)
U planu i omladinski klub: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
U planu i omladinski klub: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Nacrtom Lokalnog akcionog plana (LAP) za mlade planirano je da Opština Kolašin naredne godine raznim projektima i programima pruži podršku tom dijelu populacije za samozapošljavanje.

U nacrtu tog dokumenta navode se detalji istraživanja UNDP-a, prema kojima kao glavnu barijeru u zapošljavanju mladi detektuju posjedovanje “odgovarajuće partijske knjižice” i opšti nedostatak poslova. To istraživanje je pokazalo i da polovina anketiranih želi pokretanje sopstvenog biznisa. Sveukupnim kvalitetom života nije zadovoljno čak 44 odsto anketiranih, a 53 odsto želi da napusti opštinu.

“Kada govorimo o zdravim stilovima života kod mladih u opštini Kolašin postoji problem pretjerane konzumacije alkohola. Da bi mladi bili podstaknuti na aktivno uključivanje u planiranju i sprovođenju javnih politika, između ostalog, važno je razvijati svijest kroz smanjenje predrasuda i povećanje tolerancije. Samo tako pripremljeni iniciraćemo i mobilisati mlade kroz sve aktivnosti koje se organizuju”, zaključak je radne grupe koja je izradila nacrt LAP-a.

Takođe, detektovano je da je potrebno više opštinskih službenika koji se bave omladinskom politikom.

Kao i u LAP-u od prije tri godine ostao je cilj “kreiranja jedinstvenog kanala informisanja za mlade, kao i formiranje NVO koja će u fokusu imati samo pitanja omladinske politike”. Takva organizacija bi bila, kako objašnjavaju u dokumentu, idealan servis podrške i produžena ruka lokalnoj samoupravi za rješavanje pitanja mladih. Cilj je i formiranje Omladinskog kluba.

“Prema nalazima kvantitativnog istraživanja, mladi nijesu informisani o prilikama koje im se nude. Nailazili su na manjak kooperativnosti kada bi uputili zahtjev kao što je uspostavljanje servisa Omladinskog kluba. Prema njihovom izvještaju, ne primjećuje se aktivnost lokalne samouprave na digitalnim kanalima komunikacije, a u dijelu informisanja mladih. Mladi ne znaju za organizovanje prilika neformalnih i dodatnih obrazovanja u njihovoj opštini”, navedeno je u nacrtu LAP-a.

Kada je riječ o inkluziji mladih sa smetnjama, odnosno, teškoćama u razvoju, kao izazovi su, navedeni su nedostatak Dnevnog centra, nedostatak kadra i nizak nivo svijesti kod stanovništva za potrebe tog dijela populacije.

U dokumentu konstatuju i da na razuđenoj teritoriji opštine Kolašin postoji značajan broj mladih “koji usljed teže materijalne situacije ili usljed neke druge otežavajuće okolnosti imaju dodatan teret da makar i optimalno funkcionišu”.

Bonus video: