Na Orjenu učili kako se gradi suhozida

"Suhozidna graditeljska baština je dio kulturnog identiteta i visoko vrijednog dijela antropogenog pejzaža", kaže Starčević
6 komentar(a)
volonteri Orjen, Foto: Privatna arhiva
volonteri Orjen, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.08.2017. 08:06h

Na Turističkom izletu na Orjen, koji u sklopu sedmice volonterskog turizma, organizovan proteklog vikenda, četrdesetak aktivista iz više crnogorskih gradova, ali i stranih državljanja, je “učilo” kako da gradi suhozidu.

“Suhozidna graditeljska baština je dio kulturnog identiteta i visoko vrijednog dijela antropogenog pejzaža”, objasnio je Željko Starčević iz Agencije za zaštitu i razvoj Orjena.

U praktičnom dijelu volonteri su zidali suvomeđu na prostoru ispred planinarskog doma “Za Vratlom”.

“Učesnici su upoznati su sa načinom slaganja kamena i praktičnim detaljima ove drevne i u svojoj suštini, bazne građevinske tehnike, koja za razliku od betona, dozvoljava naknadna preziđivanja, ne stvara otpad, omogućava staništa mnogim živim bićima, te se i vizuelno i estetski sažima sa okolnim pejzažem. Ideja-vodilja ove prezentacije je mogućnost stvaranja turističke ponude i angažovanja volonturista, koji bi kroz slične radionice sticali znanja od tradicionalnom načinu zidanja ovog kraja, a ujedno davali sopstveni doprinos kroz obnovu starih kamenih objekata, pješačkih puteva, suvomeđa i terasastih njiva”, saopštavaju iz Agencije.

Sedmica volonterskog turizma se realizuje u sklopu EU projekta "Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja", a manifestaciju na Orjenu organizovala je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i PK „Subra“, u saradnji sa ADP - Zid iz Podgorice, koji je nosilac projekta u Crnoj Gori.

Bonus video: