Pejović: Do danas popisano 311.528 osoba, građani masovno učestvuju

"Dinamika popisivanja zadovoljavajuća je u gotovo svim opštinama i u skladu je s planom Uprave za statistiku"

40323 pregleda 87 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Mediabiro.tv
Foto: Mediabiro.tv

Direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović kazao je da je od početka popisa do danas, do 10 časova, popisano 311.528 osoba, 100.594 domaćinstva i 154.442 stana.

"Dinamika popisivanja zadovoljavajuća je u gotovo svim opštinama i u skladu je s planom Uprave za statistiku. Građani masovno učestvuju u popisivanju, s tim da su slučajevi odbijanja sporadični i ne mogu se smatrati konačnim", rekao je on.

Pejović je kazao da će shodno metodologiji popisa, popisna komisija komunicirati s građanima koji odbijaju da učestvuju u popisu "u cilju pronalaženja rješenja na obostrano zadovoljstvo".

"Prijavljene tehničke nepravilnosti rješavaju se u realnom vremenu. Nepravilnosti možemo kategorisati na uobičajena ali i na one koje iziskuju poseban pristup popisivaču. Za lakše nepravilnosti popisivače vraćamo u domaćinstvo i zahvalni smo građnmima na razumijevanju za nenamjerne propuste. Kada govorimo u suštinskim nepravilnostima popisivača one zahtijevaju poseban tretman, razmatranje i u krajnjem nakon zajedničkog stava popisne komisije i državnih instruktora popisivače isključujemo iz popisivanja, odnosno raskidamo uzgovor. U pitanju su slučajevi kada iz više navrata popisivač ne prihvati sugestije dobijene od instruktora ili državnog instruktora i ne primjenjuje ih na terenu", rekao je direktor Monstata.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova počeo je 3. decembra.

Bonus video: