Vodovod neće vratiti pare građanima Pljevalja

Odlukom Vodovoda, građani Pljevalja od 1. marta prošle godine plaćaju vodu po cijeni većoj za 33 odsto
240 pregleda 1 komentar(a)
Pljevlja, Pljevlja grad, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Pljevlja grad, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.08.2017. 19:50h

Opštinsko preduzeće Vodovod u Pljevljima neće vratiti novac korisnicima, iako je Upravni sud Crne Gore nedavno poništio njihovu odluku o povećanju cijene vode iz marta prošle godine.

Upravni sud je, postupajući po tužbi više članova SNP-a, donio odluku kojom se poništava odluka na koju je saglasnost dao predsjednik Opštine, jer on nije bio ovlašćeno lice da to uradi, već Skupština opštine.

Odlukom Vodovoda, građani Pljevalja od 1. marta prošle godine plaćaju vodu po cijeni većoj za 33 odsto, cijena metra kubnog vode, bez PDV-a, porasla sa 45 na 60 centi. Za pravna lica voda je poskupila sa 1,63 na 1,92 eura.

“Presuda nema retroaktivno pravno dejstvo što znači da donošenjem nove Odluke DOO “Vodovod“ Pljevlja nastavlja kontinuitet istih cijena koje su već utvrđene rješenjem predsjednika Opštine Pljevlja. Vodovod ostaje posvećen ostvarivanju javnog interesa koji se ogleda kroz uredno snabdijevanje pitkom vodom građana opštine Pljevlja, čak i u ovim ekstremnim vremenskim uslovima”, kazao je direktor Vodovoda pravnik Čedo Gospić.

On ističe da je po odluci Upravnog suda Crne Gore Vodovod donio novu Odluku o utvrđivanju cijene vode i odvođenja otpadnih voda, na način što je prethodno usaglašen Statut DOO Vodovod Pljevlja sa Statutom Opštine Pljevlja, kojim je članom 57 i 60 predviđeno da predsjednik Opštine Pljevlja daje saglasnost na cijene komunalnih usluga.

“Izbrisan je član 18 stav 3, a dodat član 18A : “Predsjednik Opštine Pljevlja daje saglasnost na cjenovnik koji utvrđuje Odbor direktora Društva“.

Skupština opštine Pljevlja je odlukom 30. 12. 2016. godine dala saglasnost na predložene izmjene i dopune Statuta Društva. Odbor direktora je na sjednici 09. 08. 2017. godine, postupajući po nalogu Upravnog suda Crne Gore donio novu Odluku o utvrđivanju cijene vode i odvođenja otpadnih voda na koju u skladu sa članom 18A Statuta Društva saglasnost daje predsjednik Opštine Pljevlja”, navodi Gospić.

U SNP-u su ubijeđeni da će Vodovod morati da vrati novac građanima jer je po osnovu nezakonitog poskuljenja vode stekao značajna finansijska sredstva.

“Ako je jedan akt nastao kao pravno manjkav, odnosno protivzakonit, kakva je presudom Upravnog suda Crne Gore ukinuta Odluka o povećanju cijene vode, onda on ne može vremenom postati zakonit, osim u Gospićevoj i glavama članova Upravnog odbora Vodovoda i aktuelnog nelegitimnog predsjednika Opštine Pljevlja”, saopštili su iz SNP-a.

U toj partiji smatraju da ni prva niti naknadna Odluka o povećanju cijena vode nijesu zakonite, kao ni postupak izmjene Statuta Vodovoda kojim se derogira Statut Opštine Pljevlja kao viši, odnosno nadređeni pravni akt.

“Za donošenje Odluke o povećanju cijene vode nadležna je isključivo Skupština opštine Pljevlja, kao organ zakonodavne vlasti, shodno njenom Statutu, a predsjednik Opštine kao izvršna vlast dužan je samo da potpiše tu Odluku. Isto se odnosi i na izmjene Statuta pravnih lica čiji je osnivač Skupština opštine.

Bonus video: